mandag 12. desember 2011

Mandagstema; Hvitt


Jeg har aldri ridd på den hvite bølgen når det gjelder interiør og dekorasjoner, så nettopp det er mangelvare her i huset.
På vei hjem fra jobb i dag hadde jeg planer om å kjøpe to store hvite papirstjerner til å ha i vinduet i barndomshjemmet mitt som jeg har overtatt. Det hadde vært greit om det ikke ser tomt og forlatt ut!
Men butikken var utsolgt!

Bilder med hvitt skal det likevel bli:
Her er en modell av et gresk teater som elevene har laga i hvit arkitekturpapp. Undervisningspermen min i teaterhistorie er også hvit. Bildet av den kommer i morra. For dette temaet var slett ikke planlagt!

Greske teatre er oftest bygd i flukt med en fjellvegg, så de kunne lage naturlig helling på tribunene. Under gis en forklaring på hvorfor:

Teateret

Templene var ikke nødvendige for den offentlige religionsutøvelsen, men det var teatrene. De er forbundet med de ekstatiske ritene til ære for guden Dionysos, fruktbarhetsguden. Teateret inneholdt orhestra for kor og dansere, et alter til drikkeofrene og sitteplasser til publikum. I begynnelsen var utsikten mot landskapet det eneste sceneteppe publikum hadde. Etter hvert ble de bygget scenehus inntil scenegolvet. Tilpassingen til landskapet og utsikten til landskapet uttrykte noe vesentlig av formålet med teateret; det var naturen også den menneskelige som var temaet for dramaet.
Teatrene ble oftest plassert utenfor selve bykjernen. Skålformen, som en hadde funnet ut var akustisk heldig, passet dårlig i det rettvinklede gatenettet i byen. Derfor plasserte grekerne teateret der landskapets naturlige konturer lett kunne gis form som et amfiteater.
Epidauros` teater, som ble bygd av arkitekten Polykleitos omkring 350 f.Kr., hadde plass til 13000 mennesker. Dette teateret hadde så god akustikk at selv hvisking fra den sirkelrunde scenen var hørbar for hele publikum. Dette skyldtes delvis at de øverste seteradende skrånet mer enn de nederste, og delvis en oppfinnsom utnyttelse av resonans i store leirkrukker under seteradende av stein.
Kilde: http://kunsthistorie.com/fagwiki/Gresk_arkitektur
4 kommentarer:

 1. Man finner alltid noe hvitt og dette er bra tolket med visdom på veien, takk.

  SvarSlett
 2. Det var jo egentlig et flott prosjekt.
  Passer perfekt til temaet! :)

  SvarSlett
 3. Teaterets opprinnelse er alltid interessant.
  Modellen passet perfekt til hvit.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!