fredag 16. desember 2011

Blomstrende fredag; Desember 'Delights'
Vårt navn på planten kommer fra tysk og spiller på assosiasjoner til tornekronen Jesus bar på vei til Golgata. I legenden heter det at bærene egentlig var hvite, men ble farget av Jesu blod. I en annen legende er kristtorn den brennende busken der Moses så Gud på Sinaifjellet, de røde bærene representerer flammene.
Kristtorn (Ilex aquifolium) er en av 600 arter i familien kristtornfamilien (Aquifoliaceae). Det er et eviggrønt løvtre som vokser som underskog på fuktig, ikke sur skogbunn i Vest- og Sør-Europa, Nordvestafrika og Sørvestasia. Kristtorn er et typisk varmekrevende treslag og i Norge vokser kristtorn langs kysten fra Kragerø til Smøla. Treet vokser opp til 15 cm hvert år og kan bli opp til 10 m høyt og 40-80cm i diameter på solvarme, lune steder med næringsrik, løs og dyp moldjord. Kristtorn tåler skygge og vokser spredt i furuskoger og edelløvskoger, men blomstring og bærsetting skjer bare når lyset slipper til. Treet tåler saltpåvirkning og finnes ofte i strandkratt. Kommuneblomst for Lyngdal. Kommuneblomst og kommuneskjold for Stord kommune.


 Som Ann Charlotte  nevner er det synd at det vokser så sakte. 
Treet vårt er over tjue år gammelt og bare ca. 170 cm høyt!

Kristtorn er Norges eneste eviggrønne løvtre. Stammen er opprinnelig grønn, men blir grå til lysebrun ettersom den vokser. Bladene er 5-8 cm lange 4-5 cm brede, dypgrønne, stive, tykke og læraktige, og har skarpe torner i bladkanten. De vekselvis motsatt, og hos eldre trær mangler ofte tornene. Hann- og hunnblomster utvikles på hvert sitt tre; Blomstene er hvite med fire viker og sitter i bladhjørnene. På blomstrende grener mangler ofte tornene unntatt i spissen. Et fåtall trær setter både hann- og hunnblomster.
Frukten er en rød kulerund bær som er 6-10 mm diameter og inneholder fire frø. Selv om bærene modnes senhøstes er de svært harde og bitre og spises ikke av fugl før frosten har gjort de mykere. Bærene er giftige for mennesker.
Under bakken har kristtorn en tykk pælerot som går dypt ned. Smårøttene er sammenfiltrede og ligger rett under overflaten.
Kilde: Wikipedia
Dyrking
Kristtorn krever en varm og vindbeskyttet vokseplass. Plantene er følsomme både overfor vinterfrost og nattefrost om våren. Ved yrkesmessig dyrking bør kristtorn ha full sol. God lystilgang er viktig for god fruktsetting. God moldjord er best egnet for dyrking av kristtorn og pH bør ligge i området 5,0 – 5,5. Arealet bør brakkes før planting. For å oppnå god bestøvning, må et felt inneholde minst 5% hannplanter. Plantene bør være minst to-tre år gamle ved etablering.
Kilde: http://www.kristtorn.no/ 

Kristtorn henger ved inngangsdøra for å beskytte mot onde inntrengere.
Tidligere ble kristtorn brukt som juletre. Kristtorn har vokst i Sør-Norge i rundt 100 000 år. Dette fremkommer av funn av kristtornpollen på Fjøsanger i Bergen som er datert til den forrige mellomistiden.


 14 kommentarer:

 1. Det är vackert med järnek Synd bara att den växer så långsamt.
  Ha det bra :)

  SvarSlett
 2. Lovely and interesting history! The berries soaking the blood of Christ. Beautiful! Joyous holiday! Kram/Carol

  SvarSlett
 3. Takk for info, dette viste jeg ikke.
  Fin blogg du har:)

  SvarSlett
 4. Kristtorn er nydelig! Interessant å lese det du forteller. Jeg så kristtorn ute i naturen for første gang i Nepal i april i år. Jeg har to bilder av treet i nettgalleriet. Ingen av dem er gode bilder, men dette treet må være VELDIG gammelt http://www.pbase.com/eldnyb/image/135295434
  Klikk deretter "next" og du ser meg inni stammen :-)
  Hilsen Eldbjørg

  SvarSlett
 5. Järnek med sina fina röda bär är en riktig julefröjd!
  Skön 4:e advent önskar Eva Linnea

  SvarSlett
 6. Vad intressant!! Tack. Önskar dig en riktigt fin helg/Gela

  SvarSlett
 7. Intressant inlägg, järnek har jag ingen erfarenhet av, men vacker är den ! Ha en fin adventshelg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlett
 8. Mycket att läsa om en vacker växt.
  /Anette

  SvarSlett
 9. så intressant att läsa om den!
  Ha en underbar dag!!

  SvarSlett
 10. Har den funnits så länge i norden alltså? Jag som alltid inbillat mig att det är något amerikanskt.. så fel kan man ta. Oansett så är den en sann fröjd speciellt nu vid juletider.
  Ha en fin helg :)

  SvarSlett
 11. Absolut en av decembers fröjder, den där järneken!
  Ha det fint,
  Charlotta

  SvarSlett
 12. Den är väldigt dekorativ så här års!
  Önskar dig en härlig helg!

  SvarSlett
 13. Kristtorn stikker, men er vakker.
  Ha en fin helg.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!