mandag 5. desember 2011

Mandagstema; Reflekser

I dag har elevene virkelig studert reflekser for å  skape en torso ved hjelp av komplimentærkontraster.
De skal male kroppen til Venus med røde og grønne skygger for å få til en illusjon av en tredimensjonal form på et ark.
Det er ikke så lett siden gipsen er blitt møkkete og matt og lysforholdene i tegnealen på langt nær er gode nok til å skape gode refleksjoner. Skyggene på de delene av torsoen som går ut, blir røde på undersiden og grønne på oversiden med rett lyssetting. Jeg kan vise noen resultater når oppgaven er avslutta.
Det var den franske maleren Eugene Delacroix som under en studietur til Nord-Afrika på begynnelsen av 1800-tallet oppdaga at når sollyset falt på de hviltkalkede husveggene ble skyggene lilla. Gul og lilla er komplimentærfarvekontraster, akkurat som rød og grønn.
Farveteorien hans går ut på at alle skygger er komplimentaærfarven til objektet som skaper skyggen, kort sagt. Dette benytta impresjonistene seg av i sin malekunst.

It was through Delacroix that the Impressionists were introduced to ideas of color contrast, including simultaneous contrast. 

Og som et lite svar på TorAas kommentar:
I klasserommet gjør vi det fremdeles på den gammeldagse måten med rød papp på bordet som gir gjenskinn på gipsskulpturen. Det grønne i skyggene oppstår som en komplimentærkontrast i øyet for å kompansere det røde. Øyet ønsker til en hver tid å oppnå full optisk balanse i form av en simultant-effekt. På denne måten får elevene erfare farveteorien i praksis.

Prøv sjøl: Stirr lenge, ca. 30 sek. på krysset i det røde kvadratet, flytt blikket til den hvite kvadratet. Hva skjer?


Carol på http://flowerhillfarm.blogspot.com/ fikk meg til å tenke på at månen er refleksjoner av sola, det vet jeg jo, men den refleksjonen var ikke der, der og da!

Se også :
http://www.oil-painting-techniques.com/color-theory-basics.html
http://www.ehow.com/about_5386719_examples-color-theory.html

Se elevenes arbeider i prosessen: http://viltogvakkert.blogspot.com/2011/12/propos-refleksjoner.html

7 kommentarer:

 1. Kara Wild and Beautiful, Thank you so for the mention. I too often forget about the moon being a mirror to our son. Something we all share. I am interested in your red and green compliments used for shadows on the torso. I look forward to seeing some results. I hope this comment comes through. I am sure you must have had comments on your last post too. Have a lovely week. Kram Carol

  SvarSlett
 2. Interessant, det viste jeg ikke :)

  SvarSlett
 3. Hvis man tenker komplimentærfarger når man fotograferer, så kan man oppnå en flott "harmoni"
  Er spent på resultatet av oppgaven til elevene dne!

  SvarSlett
 4. Hei og takk for sist.
  Det meste kommer som e-post, så fort jeg har fått PCen stabil igjen.

  Så tilbake til oppgaven og det du skriver om fargebruk:
  Meget interessant.
  Her ville jeg nok ha benyttet meg av en svart bunnfarge/duk. Fordi det røde suger litt for mye oppmerksomhet i forhold til det primære objektet.
  Det finnes et gratis program - free ware - der du kan forhåndssjekke hvordan bilder/illustrasjoner blir oppfattet av fargeblinde. Jeg husker ikke hva det heter nå, men det ga meg noen aha-opplevelser. Så vidt jeg vet kan det også anvendes for å teste synbarheten på powerpoint bilder ...

  SvarSlett
 5. Blir spennende å se det ferdige resultatet!

  SvarSlett
 6. WOW, dette er en spennende blogg å følge videre

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!