fredag 7. oktober 2011

Primstaven; Britemesse 7. oktober


Illustrasjonen kommer en eller annen gang!!! Det blir en karde...  Text in English will be published - be patient!

7. oktober Britemesse Fest for St. Birgitta.
Husdyrbruk: Tid for å karde ull.
Naturbruk: Bjørnen gravde hi. Bok, tavle, to lyngkvister, karde

Klipp fra Dagen i dag


7. oktober var kjent som Britemesse (latin Birgitte vidue) til minne om den hellige Birgitta av Vadstena i Sverige. Hun er den mest kjente svenske helgenen. Birgittaordenen ble opprettet på hennes initiativ. Minnedagen er nå lagt til hennes dødsdag 23. juli.

Den hellige Birgitta av Sverige (1303-1373) hadde syner alt som barn og valfartet både til Nidaros og Santiago de Compostela sammen med sin ektemann. De hadde åtte barn sammen.Streng livsførsel
Etter at ektemannen døde i 1344, levde Birgitta i streng askese og falt stadig oftere i ekstatisk henryk-kelse. Hun mente at Kristus snakket til henne personlig.

Kloster
Under et besøk på Vadstena slott fikk Birgitta av Kristus diktert reglene for en ny orden, og 1346 grunnla hun et kloster i Vadstena.

Godkjenning
I 1349 dro Birgitta til Roma for å få reglene godkjent av paven. Imid-lertid trakk det ut med godkjennin-gen, som kom like før Birgitta døde.

Døde i Roma
Birgitta døde i Roma. Liket ble brakt tilbake til Sverige. Først 23. juli 1374 ble hun gravlagt i Vadstena.

Kanonisering
Birgitta ble mot god betaling helligkåret (kanonisert) av paven 7. oktober 1391. Dette var også hennes festdag, innført i 1623. Senere ble feiringen flyttet til 8. oktober, før dagen i 1969 ble fastlagt til 23. juli.

Europas helgen
I 1999 ble Katarina av Siena, Edith Stein og Birgitta av Sverige kåret til skytshelgener for Europa i tillegg til Benedikt samt Kyrillos og Methodios, som var det fra før.

Værmerke
«Birgitta-sommar» er svenskenes betegnelse på særlig varme høstdager.

Primstaven
Primstavmerket er bok, hus eller en dobbel tavle, som senere er blitt mistolket som en karde og tatt som tegn på at det nå var på tide å karde ulla (dvs. få fibrene lagt samme vei, slik at ulla kunne spinnes til en tråd).


1 kommentar:

  1. Jeg vidste ikke at hun havde 8 børn - det var mange,også dengang. Hun må have været en stærk person. At se syner ville man måske idag kalde at hallucinere, men mennesker med stærke viljer kan bruge syner og visioner til at skabe noget nyt og fint :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.