søndag 16. oktober 2011

Blomstrende fredag; Poisonous


Noen gifter finnes også i naturens flora, og oleander er veldig giftig. Her er tre vairanter alle funnet på en liten spasertur i  romerske Arles i Provence i dag.
Oleander (Nerium oleander) hører til i gravmyrtfamilien. Oleander er en eviggrønn busk fra middelhavslandene. Bladene er smale og læraktige, blomstene er lyserøde eller hvite og vokser i klaser. Planten inneholder en kraftig gift som virker på hjertet. Fjern eventuelle planterester og gi drikke. Kontakt Giftinformasjonen straks. Behandling hos lege eller på sykehus kan være nødvendig. Ring 113 ved alvorlige symptomer. Se også artikkelen om førstehjelp ved inntak av giftige planter.
http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/livsstil/giftige-planter-18208.html

Hele planten er sterkt giftig. 3 arter, 2 er vanlige prydplanter. N. odorum fra Iran, India, Japan med smale, ofte kransstilte blad og sterkt duftende blomster med fremskytende pollenbærere. N. oleander er viltvoksende i bekkefar og ved vassdrag i middelhavslandene og har brede, oftest motsatte blad, kraftigere vekst enn foregående og nesten luktløse blomster. De former som dyrkes som stueplanter hos oss, er oftest ætlinger av begge arter og deres varieteter. Oleander har vært dyrket siden oldtiden og er av våre eldste stueplanter.
Kilde: Store norske leksikon 
1 kommentar:

  1. Huff...hørtes nifst ut at en så vakker plante kan være så farlig, mener og huske at bestemor hadde den i hagen sin da æ va ungdomm , hun hadde det vi kaller for grønne fingrer :O)
    Men fine bilder og fine opplysninger fra dæ.
    Ha en fi søndags kveld, hilsen Lisbeth :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!