Valmue
Mohn sier tyskerne og maankop sier nederlenderne - som ord som de gamle grekerne brukte om valmuen, nemlig mékon, som vi også kjenner igjen i russisk mak. Vi forstår da at vamulen er en meget gammel kjenning, og Plinius forteller at man ristet valmuefrø og spiste dem med honning. Og de gamle grekerne og romerne bekranset søvnens gud, Hypnos, på latin Somnus, og drømmens gud, Morpheus, med valmuekranser - fra morpheus har vi også ordet morfin som utvinnes av opium, altså et valmueprodukt.Det første leddet i vårt navn på planten henger sammen med adjektivet valen. På engelsk heter valmuen poppy, som kommer av det latinske navnet papaver. Da Linné gav planten navn, valgte han nettopp dette gamle latinske navnet og føyde til ordet somniferum, søvnbringende.
onsdag 19. oktober 2011
ABC, Scandinavia; Valmue
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Alltid en fornøyelse å få vite litt mer.
SvarSlettTakk
Ha en nydelig onsdag
Interessant om valmuer, og så flotte de på bildet!
SvarSlettValmuer er fine, jeg må huske å så flere typer neste år.
Takk for kommentar :) Nå ligger linker til begge de gamle bloggene i sidefeltet.
Så nettopp at man kunne linke til turer som leserne dine tok 9. oktober. Om jeg ikke var ute den dagen, med kamera i alle fall, så var jeg det sikkert en av dagene før eller etter. Leser samtidig Thoreau's essay ”Walking” mens jeg utforsker gode turveier.
SvarSlettBilder med tekst her:
http://www.flickr.com/photos/idajulsen/sets/72157627691127021/with/6211749914/
Ristede valmuefrø med honning? Det kunne være interessant at prøve :-)
SvarSlettFin forklaring på valmue som en gammel kending. Valmuefrø - birkes - bruges på franskbrød, men det lyder spændende at riste dem i lidt honning og spise dem med ske!
SvarSlettHvor er det smukke farver, disse valmuer har! Jeg vidste ikke, at de hed noget andet på andre sprog, jeg har aldrig tænkt over hvorfra det Danske eller Norske navn kommer!
SvarSlettEr det botaniske navn Papaver Somniferum ... det må det være.
Valmue er fin, og du kommer alltid med mye flott tilleggsopplysninger! -Margit-
SvarSlettUnderbar färg på dessa vallmor. Kul att få veta lite mer.
SvarSlettDet er alltid interessant å lese om planter, og siden jeg liker godt valmuer var dette ekstra fint å lese :)
SvarSlett