mandag 15. juni 2009

Rosegalleriet

Rosetur til Drum Castle og Graden i Skottland sommeren 96. Slottet fra 1300-tallet har et stort utvalg av historiske roser.

Mytologien og legendenes blomst.

Rosa er symbol fra tidligste tider på fruktbarhet, renhet, kjærlighet, skjønnhet og fortrolighet.
De hvite er dødens symbol.

Den sannsynligvis eldste skriftlige kilden om roser er på skrifttavler fra ca. 2600 f.Kr. funnet i området mellom Eufrat og Tigris.

Det eldste bildet av rosa som vi kjenner til, finnes på veggen i palasset Knossos på Kreta.
Det er malt en gang på 1400-tallet f.Kr.Afrodite skal i følge gresk mytologi ha skapt den røde rosa. Under en jakt skal hennes kjæreste Adonis, blitt dødelig stukket av en villdrone. Afrodite finner han, og fra blandingen av hans blod og hennes tårer, vokser det opp skjønne, røde, duftende roser.
I en annen versjon fortelles det at Afrodite blir skåret opp av tornene på en hvit rosebusk da hun springer for å redde Adonis fordi Hermes er skinnsyk og vil drepe han. De hvite rosene blir farvet røde av blodet hennes.

Afrodite redder Adonis, oljemaleri av John William Waterhouse, 1900

Den hvite rosa ble skapt da hun ble født. Afrodite betyr født av havets skum, og av skumrestene som nådde kysten, vokste det opp hvite roser.

Venus fødsel, stort temperamaleri fra 1486 av Sandro Botticelli, Ufizzi galleriet, Firenze

En del år senere, mer presist under utgravingene av Pompeii i 1861, dukker dette veggmaleriet opp. Pompeii ble lagt i aske år 79, 24. august.I romersk mytologi er historien slik: Da Cupido, Venus sønn, sølte litt vin i festlig lag med Baccus, vokste en nydelig rød rose opp av vinen .

Kleopatra skal vistnok latt Marcus Antonius og følget hans stå i et 60 cm høyt teppe av roseblader da hun mottok dem i tronsalen! Det var vanlig i offisielle seremonier.

Kilde: Historiske roser av Torben Thim, Gads forlag, København 1998
Se også: www.cactuz.org/randi/roser.html

Jeg samler først og fremst på historiske roser, men lar meg sjarmere av yngre også.
De historiske rosene er som regel buskroser. De ble dyrket fram før 1860-tallet, og er oftest ikke podet på en grunnstamme. De står på egen rot. Derfor greier de seg godt gjennom en norsk vinter. De remonterer sjelden. En utrolig blomstring veier opp det, og de fleste har en nydelig duft.
De er lite kravstore. Vil bare ha litt gjødning tidlig på våren. Det er jeg imidlertid ikke god på. Har brent mange vakre planter. Senest en anemone for to dager siden.

Rosene deles inn i grupper, og jeg vil prøve å presentere mine på den måten. Ikke alle blomstrer samtidig, så galleriet blir ikke komplett på lang tid.

De fylte rosene kalles Teofratos ´rhodon, de enkle villrosene for kynosbaton.

Oversikt over roser som har kommet og gått, eller kommet for å bli i haven...
Lista er til revidering. For jeg har glemt navnene på noen av rosene og hvor de står i bedet. Da er det godt å ha tatt vare på plantelappene og ha gode sider på nettet å støtte seg til.Noen av rosene er også sådd- eller "stjæt". Senest i dag tok jeg et skudd fra en busk på kirkegården. Håper jeg er tilgitt. Oftes mislykkes jeg med disse og må prøve mange ganger før de roter seg skikkelig.
Den jeg tok en kvist med fot fra i dag, er en stor busk med enkle, dyperøde blomster og flotte gule støvbærere. Helt tydelig en gammeldags rose. En jeg aldri får til, likner veldig. Den står i nærheten av der vi har båten, i kommunalt villniss. Der er det fritt fram...flere ganger...

Villrosene

De blomstrer først av alle roser.
De fleste historiske rosene er en kryssing av villroser og kulturroser.
Det er over 150 ulike villroser som har sin opprinnelse millioner av år tilbake i Asia, Europa, Midtøsten, Nordafrika og Nordamerika.
Villrosene hører til dem vi kaller buskroser, men det er stor variasjon i farve, torner og bladverk.
Blomstene har som regel fem kronblad, synlige støvbærere og en skjønn duft.
Rosa acicularis er den eneste som vokser i et belte jorden rundt på nordlige halvkule.
De fleste villrosene i Europa er innført fra Kina.Den førtse rosa er en vanlig nyperose. Av den finnes det to slag som er rosa i Norge. En nyperose er ikke bare en nyperose, men eplerose og steinnype. Den hvite kalles pimpinellrose.
Jeg har flere nyperosebusker i haven. Bildet er tatt i fjor, så jeg husker ikke hvilken av buskene blomsten er fra.
Rose nummer to er sibirrosa eller Rosa rupincola. Den har hvite, enkle kronblader og artige røde torner.
Den tredje har utviklet seg fra en rot som det var poda en nydelig gul, oppstammet rose på. Den døde, men jeg beholdt rotskuddene, og de utviklet seg til en nydelig villrosebusk.
den siste er kirkegårdsrosa, Rosa Moyesii (art fra Kina)
Den fjerde erRaud ros

Min elsk er lik ei raud raud ros
som rann ei junistund.
Min elsk er lik ein fager song
som tonar ljuvt i lund.

Robert Burns ( 1759-1796) oversatt av Hartvig Kiran

Rosa Gallica


Rosa Mundi

Ikke i blomst ennå/bilde kommer. Roseblomsten kjennetegnes med striper i lys og mørk rød. Den er fra 1583.
Charles de Mills
Ikke i blomst ennå/bilde kommer. Kjent fra 1895. Duften er mild.
Rosa Gallica Officinalis
Ikke i blomst ennå/bilde kommer.
står blant myntene i eget bed.Den er også blitt kalt apotekerrose fordi munkene i mideelalderen hadde den i klosterhaven for å lage helbrendende rosevann av den. Knuste blad ble brukt som middel mot oppkast og blodtap.
Tuscany Ikke i blomst ennå/bilde kommer. Vanlig i Frankrike før 1800. Busken kan bli over 1,5 meter høy. Den hører til blant de eldste gallicarosene. I 1596 beskrev den engelske botanikeren Gerard den under navnet Velvet Rose.

Alle opplysningene om rosene har jeg funnet i den danske boka Historiske Roser. Det var en kollega som anbefalte den på en tur til Fredrikshavn for en del år siden. Den lever opp til sitt rykte, Lisbeth!

Rosa damascena

Jeg hadde en gang en praktfull Provinsrose.
Kronbladene dannet et nydelig teppe
på plenen under avblomstring.
Den vinteren som var så ekstrem kald,
trodde jeg hadde tatt livet av den.
Da jeg gravde opp rota,
så jeg nye skudd.
Den tålte ikke min innblanding,
og takket for seg.

Rose de Provins er registrert for første gang i Frankrike i 1241.
Thibault 4, greve av Champagne og konge av Navarra, tok den med seg hjem på en reise til Det Hellige Land. Den kan gjenblomstre.

Rose de Resht kom fra Persia til England av Lady Lindsey i 1950. Den er anbefalt som ingrediens i brød! Planten tåler kraftig beskjæring. Vanligvis beskjæres ikke historiske buskroser.

Rosa Alba

Maiden Blush nærmer seg raskt verandaen vår. Den strekker seg først oppover, men greinene blir tunge av blomster, og så bøyer seg elegant utover klatrehortensiaen. Rosa er kjent i Italia fra før 1400. Den er også mye brukt som motiv i kunsten. Hun er både kalt nymfens lår og forførersken! Duften er fyldig, søt og sterk. Den er en av rosene som har vært lengst i haven vår.Bildet tatt 2. juli 2009


Maxima, Historisk rose, middels store, hvite, fylte blomster med sterk duft. Blomstrer juni/juli. Rett oppvekst, ca. 2m høy. Bildet tatt i begynnelsen av juli 2011.

Rosa centifolia

Rosa centifolia Major fra Holland på 1580-tallet. Den rosa som oftes ble malt på europeiske tallerkner, kopper og fat, glansbilder og fotorammer.Rosa centifolia muscosa moserose

Den er oppstått som en mutasjon av Rosa centifolia. Greinene, blomsterstilken, frukten og begerbladene er belagt med en slags mose.
Et sagn fra Normandi gir en skjønn forklaring på fenomenet:
Engelen som hvert døgn bringer morgenduggen og aftenduggen til Jorden på sine vinger, følte seg utslitt og livstrøtt og ville søke ly for natten hos en rose. Om morgenen våknet engelen uthvilt og glad og spurte på hvilken måte hun kunne gjengjelde rosens gjestfrihet.
Selvopptatt svarte rosa: Å, gjør meg enda vakrere enn jeg er! På jorda rundt rosens rot fikk engelen øye på noen moseputer. Hun tok en håndfull og strødde mosen over de uåpnede knoppene. Sånn ble moserosa født.

Henri Martin fra Frankrike rundt 1863 med en vidunderlig duft. Beskjæres etter blomstringen.

Rosa chinensis Månesrose, Kinarose, Bengalrose

Den er gjengitt i kinesisk kunst fra 965. Rosa blomstrer uavbrutt. Har ingen av denne sorten som jeg vet! Joda, det har jeg!
Baron Girod de L’Aïn’
Royal Mondain', 1897, fransk opprinnelse.


Det siste bildet er tatt 2.juli 2009

Rosa borbonica Bourbonrose

På øya Reunion utenfor Madagaskar gjerdet bøndene inn åkerlappen sin med rosekvister av Rosa chinensis Old Blush China og Rosa damascena, Rose des Quatre Saison, som vokste til store hekker. I en slik rosehekk fant M. Bréon i 1871 en rose forskjellig fra de andre som han videreutviklet. Den fikk etterhvert navnet Bourbon. Farveskalaen kan være fra hvit over rosa, rød, purpur, lillarosa, karminrød til mørkerød.

Louise Odier kjennes i Frankrike fra 1851. Den dufter sterkt. Det sies at den er oppkalt etter en danserinne fra det feststemte Paris.


John Hopper, engelsk 1862Rosa portlandica Portlandrose

Rose du Rois Historien til rosa er fantastisk. Et frø fra en kryssing mellom Rosa damascena og Rosa chinensis ble sendt av Duchess av Portland til en gartner kalt Souchet i Paris. Der blomstret den i 1815, og noen mente den var den skjønneste rosa de hadde sett.

Jacques Cartier 1868 har en nydelig duft.


Pimpinellroser

Totenvikrose
Hurdalsrosa

Rosa indica odorata Terose

De første terosene ble sendt fra Kina til England i 1810. Blomsterfarven er hvit med streif av sitrongul og sart rosa.

Rosa hybrida bifera Remontantrose
er en gruppe av roser som remonterer. På 1860-tallet var det over 4000 forskjellige sorter. Nå er det bare 100 igjen. Farveskalaen er fra ren hvit til rosa, lillafiolet, karminrød, blodrød til dyp brunrød.

Mrs. John Laing, England 1885.
Fikk gullmedalje i National Rose Society i New York 1885. Veksten er nesten torneløs. Duften er skjønn. Kan dessverre lett få meldugg.


Tehybrider

Rosa moschata
moskusrose


Rosa polyantha og Rosa floribunda Bukettroser

Slyngroser/klatreroser

New Dawn 1930 er blant de lengstblomstrende av alle klatreroser
Foreløpig navnløse roserPink Robusta
Buskrose -(w.kordes 1986) rett oppvekst, 170 cm høy med store halvfylte blomster som dufter i klaser. Blomstrer juni-september.

Moderne roser
Clair Renaissance 1995 er en buskrose som lukter helt helig over hele haven. Den står nedenfor verandaen foran Maidens BlushUnder vokser Amber Cover plantet i begynnelsen av juni, kjøpt på Lund planteskole 10.06.09
Marco Polo
Kjøpt inn fra Slettevold Havesenter i september 2010 
Kjøpt på Slettevold hagesenter juni 2011, Rhapsody in Blue

Stilkoser

Arthur Bell

Klatreroser

HeidelbergKlatrerosa trives godt ved inngangen mot øst. Det første bildet er tatt om kvelden, det andre på formiddagen. Den må holdes fin ved jevnlig klipping, men den lønner stellet med overflod av blomster til frosten kommer, ofte helt fram til jul.

FlammentanzFlammentanz vokser ved peonene rundt en gammel tujastamme og strekker greiene sine over morelltreet i en fin bue.
Vi hadde en gang en vakker Sympati også som klatret opp i et furutre. Den tålte dessverre ikke frosten en vinter for lenge siden...Rosene i kassene foran kjøkkenvinduet er minityrroser. Noen har sett sine bedre dager, andre har dem foran seg... Er nesten til å spise opp!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.