mandag 29. juni 2009

Frøyas dag i Irland

.
Den 29. juni er Frøyas dag på Irland. Den første runa markeres, FEHU (urnordisk), også FE (norrønt) eller FEOH. Det var denne dagen folket på den grønne øya sanket urtene til bruk for høsten og vinteren. Runa står for fruktbarhet og er knytta til budskapen, fe=kveg, som i eldre tider var tegn på rikdom. Den betyr også lykke, håp, energi - skapelse og ødeleggelse fordi Frøya var både fruktbarhetsgudinne og dødsgudinne. Noen av blomstene som ble plukket, var forglemmegei og villrosa med fem kronblader. Tallet fem er forbundet med Frøya derfor er også femstjerna knyttet til henne. Nederst svarthyll.
Øyenstikkeren er en av insektene som er forbundet med fruktbarhetsgudinnene. Den andre er marihøna.
Jeg samler på brosjer med øyenstikkere som motiv. Den første er en gave fra Marianne, den neste er kjøpt på Porto de la Cruz, Tenerife, og den nedereste er kjøpt i Barcelona. Siden øyenstikkerne som flyr over vannet, flyr så raskt at jeg får problemer med å fotografere dem (må lære meg teknikken snart), får disse være en erstatning!
Denne øyenstikkeren kjøpte jeg på Korfu. Den henger i furua ved Rasteplassen og klinger flott i vinden. En annen henger i nabotreet.


Julegave fra Eirik og Magnus i 2020, en nydelig øyenstikker i filigransarbeid. Glemte den igjen en gang på Lia  - og den forsvant en gang på Lia, men fant den heldigvis igjen på gulvet da kammerset skulle pusses opp i hæla 3.juli!


2 kommentarer:

 1. Nu måsste jeg spörre mye, är Fröja en celtisk gudinne också, är det samma Fröja som i den norröne mytologin, heter hon det sammme?Eller kommer myten om Fröja från celterna?

  SvarSlett
 2. Hei Wenche!

  Frøya er og blir - og var en norrøn gudinne, men mange nordmenn dro vesterled og tok med seg sin religion. Flere av dem bosatte seg i Irland. Derfor treffer vi på hennes kultus der også.

  Se http://irelandsown.net/june.html der jeg har funnet dette om 29. juni.

  Jeg har "forsket" på hva de europeiske fruktbarhetsgudinnene har felles.
  Spesielt Turan i Etruskisk mytologi og Frøya har mye til felles . Frøya skrives litt forskjellig fra land til land. I Irland staves navnet hennes Freyja som du ser!

  Hyggelig at du har interesse av dette. Jeg har en del fine kort på troll. Legger dem inn på bloggen når hlsten kommer.
  Regner med at du kan en del om alver.... de fikk jo først vinger under victoriatiden. Den norrøne alven er småvokste skapninger av to varianter hvitalver og svartalver.

  Hold kontakten, ha en fin kveld fra Bjørg Nina, vilt og vakkert

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.