onsdag 24. juni 2009

Maturtebedet

Timian
Vanlig timian
Sitrontimian, mulig Silver Queen
Kryptimian, Doone Valley

Timian vokser på Grønland og Vest-Asia, men den er mest utbredt rundt Middelhavet. Det er mange arter med høyst forskjellig utseende.
Egypterne brukte den i balsameringsprosesen. Grekerne brukte den som røkelse i templene.
Romerne brukte den i badene og til å rense luften med. I middelalderen drakk folk den som en del av et rituale for å få se alvene. Sammen med rosmarin kan den hindre smitte av flekktyfus.
Den flyktige oljen er giftig selv i små mengder. Den må ikke brukes innvendig, men er herlig i badevannet hvor den har en avslappende effekt. Noen sverger også til gurlevann av teen "dagen derpå"!

Asparges
vokser i sand og på rabber ved sjøen lengst sør i landet. Dette er samme planteart som gir den aspargesen som kjøpes i boks.
Over jorda kommer en kang, greinete og nesten nålformet del. Der sitter aspargesbladene som små skjell. De rødgule bærene ansees for å være giftige. I hvert bær ligger tre svarte frø. Fuglene elsker dem! Oppfinnsomme mennesker fant ut at aspargesbær kunne brennes og brukes som kaffeerstatning dengang kaffe var mangelvare.
Asparagus officinalis. Det latinske navnet viser at den ble regnet som medisinplante og brukt som blodrensende og urindrivende middel.Lavendel

Jeg har hatt mange: Angustifolia Blue, Angustifolia Dwarf Blue, Augustifolia Alba (hvit), Angustifolia Rosea, Angustifolia Munstead, Angustifolia Hidcote, Blue Cushion, Stoechas Rosea, Stoechas Snowman, men hvor har alle tatt veien?
I høst dekket jeg til spirene fra selvsådde Splitfrø med bobleplast og keramikkrukke opp ned på toppen. Den frøs ikke med den vinterkåpa og hatten på, og nå takker den meg for omtanken med ørsmå lilla blomster.
Lavendel vokser vilt ved Middelhavet, på Kanariøyene og i India. Romerne brukte lavendel i badevannet. Navnet kommer fra latinsk 'lava' som betyr å vaske. Romerne innførte den til England.
Lavendel er god til å lindre leddsmerter og motvirker trøtthet. Urten ble strødd på gulv og plassser for å fordrive insekter og vond lukt. Dyrkes i dag for parfymeindustrien, særlig i Provence.
Stuss planten godt om høsten, men skjær ikke i hard ved for da kommer den ikke med nye skudd. En kvast i lomma holder fluene borte!
Blomstene kan kandiseres, brukes i urtegele eller eddik. Den brukes ikke så ofte i matlaging, men her er en oppskrift på lavendelkjeks.

100 g smør
50 g sukker
175 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
2 ss finhekkede lavendelblader
1 ts lavendelblomster som er rispet av akset.

Rør smør og sukker hvitt.
Bland bakepulveret i melet, og tilsett lavendelbladene.
Elt deigen godt.
Kjevle den ut på et lett melet bord.
Dryss over blomstene og press dem litt ned i deigen med kjevla.
Stikk ut kjeksene, og stek dem i varm ovn på 230 grader i 10-12 minutter .
Ta dem ut med en gang - avkjøles på rist.

Pepperrot
Sikori
Nellik
Sitronmelisse
Isop
Merian
Gresk oregano
Bergmynte (oregano)
Koriander
Sar
Løpstikke
Rosmarin
Estragon kom dessverre ikke opp av jorda i år!
Gressløk
Basilikum

Stemor
Stemorsplanta har vokst vill i hele Europa og Nord-Amerika på udyrket mark, enger og i kratt.
Under påvirkning fra kristendommen i middelalderen ble den kalt trinitatis herba, den hellige treenighets urt.
I blomsterspråket betydde det lilla minner, det hvite kjærlige tanker og det gule erindringer. Et uttrekk av blomstene skal kunne lindre kjærlighetssorg. En salve laget av blomsten skal være fin mot eksem. Den behandler også gikt, leddbetennelser og sengevæting. Den er også en ingrediens i shampoo og i rensemiddel for hud.
Timian

Salviene

Plantene skal beskjæres godt om våren og etter blomstring for å gi frodig vekst og nye skudd med sterk smak.
Jeg har mange lapper det står skrevet salvie på, så jeg har ingen anelse om hva som gror så flott i bedet. Det eneste jeg vet er at en er fødselsdagsgave fra Hanne og Magnus, en er kjøpt og en er frø frø fra promenaden i Split. Det er den som ikke har blomster.
Salvia Caradonna (vill), Salvia Verticillata Purple Rain, Salvia Blue Queen, Salvia nemorosa Rose Queen. Det er faktisk 750 arter av dem!
Navnet Salvia er avledet av det latinske "salveo" som betyr "jeg redder" -akkurat som et av mine navn! Grekerne brukte planten for å lege sår, tuberkelose og slangebitt.
Den som sanket salvien, måtte ha på seg rene klær, ha rene føtter og ofre litt mat før seremonien kunne begynne.
Det hevdes at planten er god for hjernen, sansene og hukomelsen - det skal jeg huske!
Den kan brukes som tannpasta.

Nellik
Dianthus caryophyllus, hører naturlig hjemme i Mellom- og Sør-Europa. Dianthus kommer fra ordet "dios" som betyr gudommelig og "anthos" som betyr blomst. Den fikk navnet sitt av den greske botanikeren Theofrastos på 200-tallet f. Kr. Den har til alle tider vært populær i matlaging som i supper, styrkedrikker, vin, eddik, syltetøy, sirup og salater, paier og på smørbrød. Ta bort den hvite hælen fra blomsten fordi den smaker bittert. Gjør seg også godt i duftposer. Knip av blomstene for å forlenge blomstringen.

Rosmarin

"Smell it oft, it shall keep thee youngly", sto det skrevet Bancke's Herball i 1525.
Se:
http://home.online.no/~le-linde/Pages/Urtehagen.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!