søndag 31. oktober 2010

Brødrene Limbourg, oktober

.



Bearbeiding og såing blir utført av bøndene i skyggen av Louvre - Karl V's kongelige palass i Paris.



Sidensvansene i bærbuskene

.



Fugleflokken er et typsik tegn på at vinteren er i anmarsj. Nå streifer store skarer rundt på stadig leting etter fristende bær. Det skal mye bær til for å overleve i kulda. Sidensvansen skal i følge et oppslagsverk spise sin egen kroppsvekt i bær daglig.






Røde rognebær er favoritten, men det går også mye i berberis, hagtorn og asal. Fuglene tar det de kommer over av bær og nedfallsfrukt. her i haven går det i barlin-, kristorn-, tuja og hengemispelbær





Sidensvansene er trekkfugler eller rettere sagt streiffugl fra Sibir. Når det er tomt med mat her hos oss, flyr de videre sørover på leting etter mer.
Vanligvis hekker de i Finnmark, men det er også funnet reir på Østlandet. På bildet er det en liten kar som er blitt med mamma og pappa sørover.






Fuglene er lette å kjenne igjen med sin flotte hodepynt, den brungrå silkemyke fjærdrakta med hvite, røde og gule felt på vingene og et gult tverrbånd på stjerten.

Et bilde, et motiv, hver måned, ett år; Oktober

.



Et år er gått siden jeg starta med å ta slike månedsbilder. I første sesong var motivet vannliljedammen, og bildet tatt fra verandaen i annen etasje. I år står jeg i døra til kjøkkenterrassen og ser en flik av rosebedet til venstre, kaprifoliumen som fletter seg rundt greinene på en gammel tuja, Jernmannen laga av Herren i huset og haven, det lille selvsådde morelltreet, noen visne peoner, klematisveggen til skjerming mot naboen og urtebedet bak den farverike misbelen der sidensvansene har hatt noen fantastiske måltider og nå overlatt restene til kjøttmeisene. Mellom urtebedet og misbelen går det en trapp ned til drivhuset, dammen, Oasen, Eiriks plass og Ingers lund samt Frøyas fontenes som heller ikke i år ble ferdiggjort med springvann, medisinurtebedet og fjellhaven.
Havemøblene er satt på vinterlagring under verandaen og det er klart for kjøligere dager. En enslig potte med høstasters får stå.
Været i dag er helt fantastisk,  sol fra lettskya blå himmel, litt vind og fjorten grader. Nå må resten av krokusløkene under plenen på bildet!
Blomstene på syrinhortensiaen er fjerna, syrintreet er klipt til randen, eiketrærne holdt i sjakk og noen busker stussa. Nå ligger det massevis av greiner og kvist utover hele tomta!

Til og med Nøste våga seg ut en liten tur i dag!





Timjan & akleja fortsatter runden med sine månedsbilder, klikk:



lørdag 30. oktober 2010

IF; "Spent"

.
Happiness doesn' t last forever



This week's topic is "Spent" suggested by Misterhow (http://misterhow.blogspot.com/).

“A life spent making mistakes is not only more honorable but more useful than a life spent doing nothing.” ~ George Bernard Shaw
Information - I have no hammock!
Suddenly I saw the face of a man on the back of the hammock.... strange! 

More posts for "Spent":



Abby, you got it. I also thought of the spent hammock, but didn't know if it had the same meaning in English!
And in Norwegain a person can be 'spent' (excited), too!

Litt mer om de dødes dag...

.
For å kunne svare Annette skikkelig på spørsmålet om vi her i norden mintes våre døde på en spesiell dag, lette jeg etter litt mer informasjon enn den jeg imiddelbart kunne gi - nemlig at under høstblotet, 14. oktober, ble det foretatt seremonielle ritualer til minne om og til ære for de døde.... og fant dette:

Den 31. oktober drar solguden ifra oss til sjelenes land, og jordgudinnen går i dvale. I hedenske tradisjoner åpnes portene mellom de dødes og de levendes rike, og de avdødes sjeler kan oppsøke steder og mennesker de forlot. De levende kan også ta kontakt med de avdøde. Dette finner sted om natten, og kan blant annet knyttes til gudinnen Hekate. Hekate var en av flere gudinner som var knyttet til visdom, død, natt og mørke.
Med kristendommen ble disse egenskapene knyttet til det onde, selv om folk flest ikke var spesielt komfortable med mørke og død tidligere heller. Men det var og er nødvendig å kjenne til mørket, og da er det greit å ha en vis veileder. I sin jordiske drakt kunne Hekate opptre som en heks.

Heks heter "witch" på engelsk, og det stammer fra ordet "wicca", som betyr vis kvinne. Senere har kristendommen undergravet dette aspektet ved hekse-skikkelsen. 

Klipp fra Linde Borgens bok: “Levende ritualer ved livets og naturens overganger". Grøndahl Dreyer 1999. Her finnes også flere eksempler på årstidsritualer.

Hekate er en uhyggelig gudinne med slanger i håret som hjemsøker øde steder om natten. Hun er månegudinne, hvilket hun deler med gudinnen Artemis, men hennes titanske opphav gir henne en langt dystrere fremtoning enn jaktens gudinne. Hun er også gudinne for korsveier, hekseri og trolldom. I kunsten framstilles Hekate som en skrekkfigur med tre hoder: et hundehode, et ormehode og et hesthehode, og hun tjenes av to spøkelseshunder. Ved nymåne hjemsøker hun veikryss der tre veier møtes, og hvert hode er da vendt i hver sin retning.
Klipp: Wikipedia

Hekate. gresk, månegudinne, gudinne for underverdenen, heksekraft og trolldom.



Hekake malt av William Blake, 1795, Tate Gallery, London


I romersk mytologi kalles Hekate Trivia, «de tre veienes gudinne».

Bok: Hekate: Her Sacred Fires
A Unique Collection of Essays, Prose and Artwork Exploring the Mysteries of the Torchbearing Triple Goddess of the Crossroads


owlthuthevar … niujamarir
uggledemonen … nymånemären

Första leden är än i dag uggla i engelskan och sista leden deva betyder gudinna. Hos grekerna hette hon Hekate och som Hesiodos skriver:
.
" … den som hon hyllar och älskar,
skänker i nåder hon seger
och bringer hon heder och ära.
Trofast är hon och god,
då männen ska kämpa i tävling."

Hekate är egentligen den månlösa nattens gudinna och står för de krafter man inbillar sig finnas i natten. Att be henne om hjälp är att gardera sig mot det osynliga. Motsatsen är Nymånemären på vårt norröna språk. Hon är tillväxten och under hennes ymnighetshorn växer allt liv … i överförd bemärkelse är hon även "nyheten" som ordet betyder på forn-västnorsk.
Även nordborna kunne en del av den grekiska mytologin redan under bronsåldern kan vi läsa ur detaljer i hällristningarna. Därtill låter en del fynd ana att till dem har hört en "bruksanvisning" eller en myt.

Slangens symbolske betydning har variert gjennom tidene. Den var tegnet for høsten, død og gjenfødelse i det tredelte måneåret og for den gamle måneguden Sin.

Ved Samhain, ca 31 oktober, heksenes nyttår, forlater Guden jorden for å bringe tilbake Gudinnen. I noen myter blir Gudinnen holdt fanget i underverdenen og kan ikke forlate den. Jorden blir kaldere og verden lengter etter Gudinnen. Guden innser sin plikt over ofrer seg til døden for å bringe Gudinnen tilbake. Han bruker sine siste krefter på å videreføre sin kraft til det ufødte barnet, slik at barnet blir han selv. Dette er den første gjenfødelsen.
Med Gudens kjærlighet og styrke bryter Gudinnen seg fri fra underverdenen. Den høygravide Moren føder den reinkarnerte Guden ved Yule, ca 21 desember, den korteste dagen i året. Guden bringer Solen til verden igjen og dagene blir lengre og mildere. Gudinnen har utført sin plikt og inntar rollen som Volven.
Volven (også kjent som Hekate/Hecate, Cerridwen og Hel) er den gamle vise konen, knyttet til helbredelse og magi. Hun er visdom. Volven er den som renser, og har kraften til å avslutte ting. Og det fordi Volven er fryktet. Selv om vi ikke ønsker å gi slipp på det gamle, renser Volven dette vekk for å skape rom for nytt liv. Volven er vokteren. 
Hun er tilknyttet til den synkende månen, og fargene er svart, dyp blå og den dypeste fiolett. Hennes korresponderende sesong er vinter, og hennes vanligste dyr er ugle, ulv, kråke og ravn.
Volven og den unge Guden hviler gjennom vinteren. Volven minner oss om årets begynnelse, vår barnslighet og nærhet til Moren. 
Ved Imbolc, ca 2. februar, lærer Volven den unge Guden sin historie, forbereder han for hans manndom. Hun omfatter han med Kraften som vil utvikle han til Guden som Jomfruen forelsker seg i. Volven avslutter ikke bare vinteren, men også heksenes års-syklus. Etter Imbolc kommer Ostara igjen og slik fortsetter året.
Klipp: http://freepages.history.rootsweb.ancestry.com/~catshaman/s24romare/01ulven3.htm

Navn: Hekate - Hecate
Opphav: Hellas
Representerer: Den Store Gudinne
Aspekt: Volve
Dødens Gudinne, Volven, også kjent som heksenes dronning i kristne myter og legender. Hun nedstammer fra egyptiske Heqit, Heket eller Hekat; en vis kvinne. Som alle andre former av den triple gudinne var hun assosiert med månen: Selene (måne), Artemis (Jeger, Frue over ville dyr) og Persephone (Dronning over de døde). Blant grekerne var hun dronning over spøkelser og overganger, og mange midnattsritualer ble holdt i hennes ære. Hun var ødeleggeren, og nyfødte barn og dyr ble ofret til henne. Hun var giveren av regn og høststormer. Den største festivalen hennes var på 13. August. Hun er mest kjent som månegudinne - det mørke av månen symboliserer divinasjon, opplysning, helbredelseskrefter. Mørket er tiden for følbarhet, og for stemmen. Denne mørke Gudinnen hersket over kjærlighetsmagi, metamorfose, under-arbeid og medisinsk helbredelse.
Navn: Hel
Opphav: Nordisk
Representerer: Død
Aspekt: Volve
Gudinne over underverdenen. De menn som ikke falt i slag, men som døde sengeliggende av sykdom eller lignende, ble sagt til å komme til Helheim - Hels rike. Noen myter sier at hun var kjent som mørk; en volve-gudinne som Svarte Kali (som åt de døde). Denne kalde, mørke dronningen av skygger var Nef-Hel eller Nifl.
Klipp:http://idun.wicca.no/gudinne/leksikon/g.html

Hekate *Gresk. Nattens gudinne. Ofte avbildet med tre hoder. I mørke netter er hun ute med et følge av spøkelser og ville hunder.






Hel er nok den av de norrøne gudinnene som kommer nærmest Hektate i posisjon og virksomhet.
Hel var datteren til Loke og Angerboda, halvt blå og halvt hudfarget. Stikket av Johannes Gehrts viser Helhunden Garm ved siden av sin gudinne som holder en stav som volven.
Siv skal visstnok være den gudinna jeg likner mest!

Halloween

.



Vi minnes de døde i kveld...
med litt gresskar og kjerringer. Guden som tar hånd om det hele er keltisk og heter nesten det samme som Shaman, nemlig Samhain... kan det være en etymologisk sammenheng her?? I vår samiske folketradisjon er det shamanen som foretar hamreisene f.eks. til de dødes rike.
Besøk denne bloggen:
http://saamiblog.blogspot.com/2009/01/pre-christian-sami-religion-and-gods.html




 


Forløperen for Halloween er en eldgammel, hedensk skikk; den keltiske festivalen for Samhain i England og Irland som ble feiret 31. oktober. Dette var samtidig nyttår i både keltisk og angelsaksisk tradisjon.
Kilde: http://www.astart.no/guide/views/4274

 
Ordet samhain stammer fra gaelisk og betyr «sommerens slutt». Ordet uttales såw-inn på irsk, såw-iin på walisisk, og såvv-en på skotsk. Andre sier bare samhain.
I Irland ble det sagt at irske helter som kom ut av alveporten om natten, måtte være inne igjen til hanegal. Det ble dekket på til flere, og ekstra stoler ble satt frem rundt bordet.

Det er mange likhetstrekk mellom Samhain og den gamle skandinaviske Lucia/Lussi-feiringen.
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Samhain

Der fikk jeg svaret....





Oransje er både høstens og halloweens farve. Den spruter energi inn i stadig mørkere dager. Farven sprer glede og livsappetitt. Orasje trekker fram den feminine delen av vårt vesen.

I buddismen betyr farven at den som bærer den, gir avkall på alle materielle goder, verdens dominans.
Den symboliserer visdom, styrke og verdighet.


fredag 29. oktober 2010

Blomstrende fredag, Den røde vannlilja i Sóller

.




Av Felicia Hemans


Ukens tema er vann.  I haven vår har vi en skjønn vannliljedam med hvite blomster, ingen røde. Jeg forsøkte for flere år sida å plante en, men det lytktes ikke å få den til å trives blant de hvite, så den forsvant....
Velg Dammen eller Årstider under etiketter og se flere bilder av dammen. Bildet under er det eldste bildet av dammen på bloggen. Klikk på det, så vises bilder i ett år hver måned fra dammen.






Flere bidrga hos Katarina



Vebjørns Keplerstjerne

.



This Keblerstar made by Vebjörn Sand is shining over Gardermoen Airport in Norway.
He has also made the bridge of Leonardo da Vinci plased in Vestby - among many other artworks all over the world.
Early darkness has already come to the north, days getting shorter, nights longer...







torsdag 28. oktober 2010

Åkermynte, ABC-tema, Å

.
Planen min var når jeg starta denne runden,  å ha innlegg med urter fra Den Herlige urteboka fra 1628. Nå viste det seg jo at ikke alle bokstavene var representert i denne boka. Det burde forøverig ha slått meg med en gang. Hvilke urter har navn på Æ ?
Den andre planen min var at jeg skulle lage illustrasjoner til hvert enkelt innlegg. Det starta så bra, og valget falt sjølsagt aller først på de urtene som alt lå ferdig tegna i arkivet.
Utover i bokstavrekka ble jeg dessverre nødt til å vise fotografier ... til og med låne bilder, og dermed bryte reglen for deltakelse! Sånn kan det gå når man utfordrer seg sjøl til de grader!
Jeg avslutter i alle fall med en sjøllaga illustrasjon.





 
Fra Den herlige Urteboken fra 1628


Cap. 55    Om Åkermynte,  Mentha arvensis

Den har disse 2 dyder:

  Vann eller avkok av Mynte drikkes. Det åpner en forstoppet lever og fordriver gulsott om det    drikkes 2 skjeer 2 ganger om dagen.

  Dette vannet dryppet i nesen renser hodet.


Det var det siste rådet, og faktisk er det ikke helt ukjent for meg. Mange av rådene som omtales i boka, synes å være helt meningsløse, men artig lektyre har det vært!

Jeg takker for alle de hyggelig kommentarene jeg har fått i denne runden. En kollega som ikke har blogg, men kikker oss i korta, har faktisk gått til anskaffelse av boka pga disse innleggene. Slå den!

Grønne tomater på glass

.


Heldigvis fikk jeg redda de grønne tomatene før frosten tok dem. For noen år sida sylta jeg grønne tomater, og det var veldig vellykka å servere disse i en glasskål til julematen. Derfor ble Den rutete kokeboken tatt ned fra hylla og slått opp på side 493

Syltede tomater

Tid: 1 time
Mengde : ca. 1 kg små, faste, grønne tomater
2 liter vann
1 ss eddik
Lake:
2 dl eddik 7%
500-700 gram sukker
1 stk. vaniljestang

Nupp og skyll tomatene. Prikk dem og kok dem ca. 5 minutter. Flå av ev løst skinn. Del de største tomatene i to eller fire. Kok lake av eddik, sukker (etter smak) og vaniljestang. Legg tomatene i sausen og kok dem noen minutter - til de er møre, men kok dem ikke til grøt. Ta tomatene opp.
Kok inn sausen. Legg tomatene tilbake i sausen og gi et oppkok. Fyll tomatene på varme glass, helt fulle. Kukk med tett lokk.

Nå må jeg innrømme at jeg ikke skjønte hvordan jeg først skulle koke inn sausen for så å legge tomatene tilbake i sausen .... den sausen var jo kokt inn???? Her strakk ikke logikken min til...
så derfor hoppa jeg elegant over det punktet i prosessen. Er sikker på at resultatet smaker like bra, likevel.




Har jeg lest feil?





Bare rundt 60 dager til jul


onsdag 27. oktober 2010

Haven går i dvale

.



Snart ligger haven stille under snø og is. Men sjølom det er slutt på graving og luking for i år, er det litt av hvert å pusle med likevel.

De aller siste frøene i jorden
Mange frø spirer ikke hvis de ikke har fått en omgang med snø og kulde. Dette gjelder for eksempel kjempeverbena, iris, marianøkkelbånd, ballblom, martagonlilje og valmuesøster.

Så frøene i potter eller såkasser som settes ut i hagen. Pass på at de får både regn og snø og legg litt jord og løv rundt som beskyttelse. Om våren prikles frøplantene over i potter og til høsten kan småplantene komme ut i haven.

Ta vare på pottene

Vask dem rene og sett dem opp ned på et tørt sted under tak. Underlaget må være tørt og litt opp fra bakken.

Siste innkjøp
Kjøp noen vintergrønne busker og et par poser med blomsterløk.
Plant buskene i romslige, frostsikre krukker og sett løkene rundt. Når løkene blomstrer til våren, blir det ekstra vakkert.

Felling av trær

November er en fin måned for felling av trær. Er det et løvtre, er det lettere å arbeide med nå som bladene har falt av. Nå er det ingen blomsterbed som kan bli ødelagte, og blir det litt kaos i haven en stund, gjør det ikke så mye.






Hvilken melodi er dette?
Sidensvansene satte seg flott på geledd på telefonledningen utafor stuevinduet, og noen rakk å smake på de røde bæra før en bil kjørte forbi og skremte dem, og de forsvant brått før jeg fikk tatt flere bilder.
Småfuglene har det ofte tøft om vinteren.
Mat til småfuglene

Epler igjen fra i høst, kan henges opp til fuglemat. Ellers er det på tide å sette opp fuglebrettet for vinteren. I tillegg til at det er hyggelig med små frokostgjester utenfor vinduet, er det også verdifull hjelp for fuglene til å klare seg gjennom vinteren.
Overbygde foringsautomater er å foretrekke framfor de gamle fuglebrettene. Da holder maten seg tørr og ren. Pass uansett på å gjøre foringsplassen skikkelig ren før maten legges ut,
så ikke bakterier og virus sprer sykdom og død blant stamgjestene. Matingen må forgå helt fram til våren!
Kilde: http://www.viivilla.no/hagen-gar-i-dvale.aspx



Overraskelsen var stor

.
På en av de siste himmelske omgangene var et fantastisk bilde av en smilende himmel lagt inn.
Jeg svarte med en kommentar at å knipse det motivet må være som å vinne i lotto!
Tenk i går fikk jeg tilsendt en serie med dyrebilder fra en fransk venn, og det siste bildet var nettopp det bildet som en altså har sendt inn til Petunia.
Nå vet jeg ikke hvem fotografen er, men i så fall går bildet hans/hennes verden rundt - og nådde tilbake til meg som for ikke lenge siden kommenterte det på bloggen "Scrappemys".





Serien har utrolig mange skjønne bilder. Disse får hjertet til å smelte på oss katte -og hundeelskere:





Mitt bidrag denne gangen er fra Port de Sóller.
De siste nettene har vært så stjerneklare, og planeten Venus, spesielt, har skint fra en dypt, svart nattehimmel. Det gjorde den også da vi var på Mallorca i høstferien og spiste på Randis anbefalte restaurant. Det ble et himmelsk måltid under Venus og liljene ... nå har jeg glemt hva restauranten heter, Randi. Innehaveren heter i alle fall Ana Maria - tror jeg!!!! Randi (se kommentar): Restauranten heter Agapanto (kjærlighetens blomst). Det passer jo glimrende til bildet mitt!






De hvite båtene lå så flott langs promenaden.






Flere himmelske innlegg hos Petunia og senere SkyWatch: