tirsdag 15. desember 2020

Julekakeraid; Tsjekkia


Nå er jeg i gang! Og samtidig drømmer jeg meg tilbake til Praha hvor jeg har vært flere ganger med elever på studietur.

I Tsjekkia er det vanskelig å ikke like Vánočka kaker med valmuefrø og plommer (svisker)! Dette tradisjonelle tsjekkiske bakverket er velsmakende, farverikt og duftende. 

Ingredienser for "Valmuefrø og sviskekake", formkake

Deig:
Gjær -fersk, 20 g (eller 7 g tørr) 
Sukker- 40 g
Salt- 1 klype.
Melk- 1,20 dl
Hvetemel (+ strø til per kakeform) - 200 g
Små egg- 1 stk
Solsikkeolje- 0,50 dl


Fyll: 
Melk- 1,50 dl
Sukker- 60 g
Vaniljesukker- 20 g
Sitronskall- 1 ts.
Kanel- 0,5 ts.
Valmuefrø (malt)- 200 g 
Rum 2 ss. l.
Plomme (svisker) - 350 g
Smør (for å smøre forma)

Tilberedningstid: 100 minutter
Porsjoner: 12

Oppskrift på  "Valmuefrø og sviskekake":

Hell melka i to skåler. Slå egget med en gaffel i den ene delen. Smuldre gjæren i den andre, bland det med en spiseskje sukker og to skjeer mel. Rør, sett på et varmt sted i 20 minutter. 

I mellomtiden raspes sitronskall på en fin rist.

Tilsett melet salt, egg-melk blanding, gjær og solsikkeolje. Rør.

Elt deigen på et melete bord.

Deigen skal være veldig myk og klebrig. Legg deigen i en bolle, dekk med et håndkle og la det stå på et varmt sted i 45-60 minutter for heving.

I mellomtiden lages fyllet. Kok melk med sukker, vaniljesukker, kanel og skall.


Tilsett valmue (hvis du bare har en hel valmue, må du male den i en kaffekvern). Rør et par minutter over lav varme. Avkjøl og tilsett to skjeer rom. Det gir en unik smak. Hvis du ikke vil kjøpe en flaske rom, anbefales å bruke rom-essens, fortynnet, for eksempel i vodka eller i verste fall i vann.

(Siden det er vanskelig å få tak i ferske plommer i adventstida, bruker jeg sviskebiter og dem blander jeg inn i  valmuefrømassen).

Vask plommer, fjern steinen, kutt i små biter.

Ta deigen opp. Form den til et rektangel som måler ca 30x40 cm. Fordel valmuefrøfyllet over hele flaten. Legg sviskebitene på toppen. Antall plommer er gitt omtrentlig.


Rull deigen med fyllet så tett som mulig. Trykk lett med håndflatene langs hele lengden, strekk det litt. 
Smør kakeformen. Legg deigen i som en spiral, trykk. Sett på et varmt sted i 20 minutter for heving.


Forvarm ovnen  til 180 grader, stek i 40 minutter. La den ferdig stekte kaka ligge i formen i 15 minutter, snu kaka på et fat. Sikt melis over den avkjølte kaka.


Oppskriften med ferske plommer finnes her:
https://www.povarenok.ru/recipes/show/153316/

VÁNOČKA:
https://whatsarahbakes.com/recipes/czech-christmas-bread-vanocka/

3 kommentarer:

  1. Den kaken hørtes da spennende ut. Jeg liker svisker. Kanskje jeg prøver den. Takk for oppskriften og ha en fin dag :)

    SvarSlett
  2. Du liker å bake! Det gjorde jeg også, men sluttet da mye av kakene måtte kastes til påske.
    Men i dag skal jeg bake flarn. Det synes alle er godt. Lykke til med kakebakingen! Hilsen fra Tove/fargeneforteller.

    SvarSlett
  3. Velmi dobře - sehr gut - veldig god :-))
    Jeg gleder meg ... jeg skal bake denne kaken også. Og jeg vil gjerne smake på et stykke med en gang... ser veldig bra ut.
    Jeg synes den smaker best fersk :-))
    Ha det gøy og kos deg med å spise
    ... herlig med en kop kaffee.
    Klem Viola - bakeglede i Advent -

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.