mandag 20. mai 2019

Mat langs grøftekanten, vikke og magnoliadressing



Magnoliadressingen får jeg komme tilbake til neste vår, for nå er blomstringen over!

Vikkeplanta er medlem av ertefamilien, Fabaceae, som danner den tredje største plantefamilien i verden med over tretten tusen arter. Av disse artene var den bitre en av de første kultiverte plantene dyrka av neolitiske folk.
Med noen få unntak er vikke uten tvil den eldste planten som er blitt dyrka av mennesker. Arkeologiske rester har oppdaga steder i Egypt, Irak, Tyrkia og Hellas. Det ble dyrket i årtusener før det ble langsomt faset ut til fordel for andre mer smakefulle avlinger. Det ble helt ute av bruk etter det romerske rikets fall. 
Vicia sativa:
Den vokser ikke naturlig i  Norge men som navnet antyder dyrkes den som dyrefôr, og fins sparsomt ved kysten av Sør-Norge.
Planta blir 30-80 cm høy og er svakt klatrende. Stilken er kantete og mer eller mindre hårete, enkel eller noe grenet. Småbladene sitter sammensatt av 5-7 par og er smalt omvendt eggrunde. 
Blomstene er 16-26 mm lange og sitter parvis eller alene, med et kort skaft i bladhjørnene. Seilet, det store kronbladet, er lyst fiolett, vingene og kjølen er purpurrøde. Belgen blir omkring 5 cm lang og inneholder ett stort antall grå eller brune frø.Kilde
Hvis du holder deg til en vikke med lilla blomster som vokser langs blomsterstammen og ikke i en "krone" på toppen, og planten ikke har lange, lett synlige hår, bør du være trygg. Bare de øverste åtte centimeterne av blad bør samles inn. Bladene tilberedes som en grønn grønnsak.

De kan spises rå, men bør vanligvis dampes i fem minutter eller så. De smaker litt som erter og er definitivt verdt å høste, spesielt ettersom de er så rike på protein, fett, fiber og ulike vitaminer og mineraler -og nitrogen.

Bitter vikke har mye større blader når planta er ferdig vokst, og de som ikke er giftige etterlater seg en ubehagelig bitter smak i munnen en stund etter inntaket.
Vanlig vikke har små "hår" på bladene, men disse er mindre synlige.

Frøene smaker som erter, men må bearbeides før de spises. Ertene skal høstes når de er unge. Som eldre bygger de opp giftstoffer, men alle skal tørkes, fuktes, kokes og vannet helles ut et par ganger før forbruk.


Den endte i ertesuppe!



Jeg har meldt meg på 



Engelsk side om vetch
Oppskrifter på engelsk

3 kommentarer:

  1. Så spennende da! Lykke til med det spiselige fra naturen.

    SvarSlett
  2. Er nok litt engstelig for å bruke dette. Men vakre er de! Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!