torsdag 9. mai 2019

Lilla vis á vis fiolett, syriner




Syrinene sin historie stammer fra gammel gresk mytologi. Det ble sagt at Pan, skogsguden, var håpløst forelska i en nymfe kalt Syringa. En dag forfulgte han henne gjennom en skog, og hun forvandlet seg til en lilla busk for å skjule seg selv. Til Pans overraskelse kunne han ikke finne Syringa, men han fant busken. Fordi syringreiner er hule, kuttet han barken med en skarp kniv og skapte den første fløyta. Det vitenskapelige navnet er Syringa vulgaris, og navnet er avledet fra det greske ordet "syrinks" som betyr rør.

På arabisk (أرجواني), fransk og spansk heter treet Lilac. Ordet lilla refererer til farven på blomstene. Jeg gjør oppmerksom på at farven i farvesirkelen betegnes med blåfiolett.

Betydningen av blomsten har variert gjennom tidene. Treet kommer fra Sørøst-Europa og er en populær del av Middelhavskulturen. Det er ofte forbundet med påskeferien som kommer når treet blomstrer.

Kelterne betraktet syrniner som "magisk" på grunn av den utrolig berusende duften.
Under viktoriatiden var det å gi en syrin en påminnelse om gammel kjærlighet. Enker bar blomsten på seg.
I Russland vil det å gi en bukett syriner til den nyfødte være det samme som å skjenke barnet visdom.
I USA er syriner den offisielle statlige blomsten i New Hampshire, og representerer folkets "hardy" natur.

Fordi syriner er blant de trærne som blomstrer tidlig,  symboliserer de vår og fornyelse. Blomstene symboliserer også selvtillit, noe som gjør dem til en populær gave å gi til  studenter som skal opp til eksamen. 

Hvite syriner symboler symboliserer renhet og uskyld.
Fiolette symboliserer åndelighet.
Blå symboliserer lykke og ro.
Magenta symboliserer kjærlighet og lidenskap.
Lilla, farven som blomstene har gitt navn, symboliserer den første kjærligheten.
Selv om forskjellige lilla farger har forskjellige betydninger, har lilla alltid hatt en sterk tilknytning til kjærlighet og romantikk gjennom historien.

Syriner har vært en inspirasjonskilde for kunstnere gjennom historien. Vincent Van Gogh og Claude Monet har begge kjente verk som skildrer blomstene på lerretet. Den amerikanske dikteren Walt Whitman, bruker lilla i sitt berømte dikt, "When Lilacs Last in the Door-yard Bloom'd" som et symbol på livet etter døden i en tekst som viser til Abraham Lincolns siste dager

Syriner er den offisielle blomsten til den 8. bryllupsdagen.
Syriner har en av de korteste blomstringene og bare tre uker i starten på våren.
Syriner tilhører samme familie som oliventreet.


På grunn av sin behagelige duft har syriner blitt en populær ingrediens i parfymer og kosmetikk. Når de brukes som essensiell olje, har de vært kjent for å behandle hudsykdommer, bekjempe bakterielle og soppinfeksjoner, forhindre magesykdommer, og fungere som febernedsettende middel. I aromaterapi kan syriner bekjempe depresjon og øke avslapning.


Måtte bare ha med denne tulipanen også!



2 kommentarer:

  1. Intressant läsning och med jättefina bilder.
    Önskar dig en fin helg ! /Marie

    SvarSlett
  2. Det er jammen lykkelig å väre tulipan bland syriner .... du fyller på och gir så mye av deg selv - genom blomster og kunskapen om .. den notatboka du nevner her på siden må jeg si at en en fin kilde å komme til. Det som sker når en kommer inn i en annen verden av det skapte og du formiddler. Du vever liksom naturen in i livet og gledspretten kreativ får sig en svingom og halsen renser seg og synger ut i noe som kan gro og sette nye skudd i jorda kanske :-) :-) eller ord på prent ..

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.