3. februar er i kirkekalenderen minnedag for den hellige Blasius. Primstavmerket er som regelen bispestav. Blasius var lite kjent i Norden, og navnet på minnedagen ble satt i forbindelse med verbet å blåse. Nok et eksempel på en forvanskning som har fått ny mening: Hvis det blåste sterkt den dagen, ville det bli vindfullt resten av året. Derfor finnes ofte et skip under fulle seil på primstaven, og mye av den folkelige tradisjonen har forbindelse med tolkingen av navnet på dagen. Var det vind den dagen, skulle det blåse året rundt. Sjøfolk og fiskere måtte ikke nevne Blåsmesse ved navn, for da ville de få storm. I Salten brente de alle sopelimer denne dagen, ellers ville det bli storm hele året.
Takk og pris, en dag med sol og vindstyrke 3-5 m/s mellom tirsdag og torsdag begge med 11m/s! Det lover godt.
Merket er en bøyd kvist. Kilde
Blasius var sjelesørger og biskop i Armenia i nåværende Tyrkia. Han led martyrdøden i 316 ved å halshugging i etterkant av slag med en jernstang utstyrt med pigger, et torturredskap som likner en stor karde. Han var beskytteren for arbeiderne som karda ull.
Bra at det har vært så fint i dag. Jeg liker ikke vind! Hilsen Tove
SvarSlettHer var det også nesten vindstille. Det gjenstår å se om det vil vare hele året😄 Ellers er jeg så vidt tilbake i bloggverdenen igjen etter en periode fullpakket av andre begivenheter.
SvarSlettØnsker deg en vindstille dag.