lørdag 20. februar 2016

Mojito
Jeg må starte med å skrive at jeg er helt grønn på drinker - og da kollegaer sa at jeg måtte smake mojito på Cuba, visste jeg ikke hva det var. Derfor dette innlegget. Litt forberedt må jeg jo være...

Havana, Cuba, er fødestedet til mojito selv om den eksakte opprinnelsen til denne klassiske cocktailen kan diskuteres. Allerede på 1500-tallet var det en drink kjent som "El Draque", etter Francis Drake. 
I 1586 etter en vellykka angrep på Cartagena de Indias Drake seilte et skip med et mannskap som var angrepet av dysenteri og skjørbuk, mot Havanna. Det var kjent at de lokale søramerikanske indianere hadde løsninger for ulike tropiske sykdommer, så en liten gruppe av besetningen gikk i land på Cuba og kom tilbake med ingrediensene til en medisin som skulle vise seg å være svært effektivt.
Ingrediensene var aguardiente de Cana (en grov form for rum) blanda med lokale tropiske ingredienser: lime, juice av sukkerrør og mynte. 
Mynt, lime og sukker var også nyttig for å dempe den vonde ånden drikken ga. Drinken ble ikke kalt  Mojito på den tida, men dette er fortsatt den originale oppskriften på drikken.Noen historikere hevder at afrikanske slaver som jobba på de cubanske sukkerrørgårdene på 1800-tallet, var de første til å drikke den. Guarapo, juice av sukkerrør som ofte er brukt i mojitos, var en populær drikk blant slavene.

Det finnes flere teorier bak opprinnelsen til navnet mojito. En slik teori er at navnet er knyttet til mojo, et cubansk krydder laget av kalk og som brukes til å smaksette cubanske retter. 
En annen teori er at navnet mojito rett og slett er et derivat av mojadito (spansk for "litt våt") eller bare diminutiv av mojado ("våt"). På grunn av den enorme innflytelsen innvandring fra Kanariøyene skapte, kom begrepet trolig fra spansk.

Mojito var favorittdrikken til forfatteren Ernest Hemingway. Det har også ofte blitt sagt at Ernest Hemingway gjorde baren La Bodeguita del Medio berømt fordi den ble et av hans faste tilholdssteder. Han skrev "My mojito i La Bodeguita, min daiquiri i El Floridita" der. Tittelen kan leses på veggen i baren i dag, håndskrevet og signert av forfatteren sjøl.
Tradisjonelt er en mojito en cocktail som består av fem ingredienser: hvit rum, sukker (tradisjonelt sukkerrørjuice), limesaft, vann med kullsyre og mynte. Mynteblader og limebåter brukes til å pynte glasset. Kilde


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!