mandag 8. februar 2016

Blåmandag
På fastelavnssøndag var det vanlig å feste i stor stil, og dette fortsatte gjerne utover mandagen, slik at dagen etter hvert ble regnet som en fridag.

Tradisjonelt skulle alle håndverkssvenner ha fri hver mandag, «holde blåmandag». Svennelaugenes ukentlige møter ble nemlig lagt til mandag formiddag fordi all møtevirksomhet på søndager var forbudt i lang tid. I Norge ble blåmandag avskaffet ved håndverksloven 1839.
Dagen har sannsynligvis fått navnet sitt fordi kirken på denna dagen var kledd i blått, fastefarven.  Alteret i kirkene i middelalderen ble dekket med et blått stoff. Fastens liturgiske farve, fiolett, var så dyr at mange kirker hadde ikke råd til den og i stedet brukte blå farve. Skiftet til fastens farve skjedde mandag etter fastelavnssøndag, derav blåmandag.Kilde2 kommentarer:

  1. Hei! Blåmandag kom med regn fra åpen himmel her hos oss. Nå er fastelavnsfeiringen over, og det var en hyggelig avveksling i en regntung tid :) Det er trivelig å ha noe å feire i denne siste vintermåneden, og snart er det vår :) Ha en fin blåmandag!

    SvarSlett
  2. Fantastiska målningar du gör. Jag tycker mycket om känslan i dina bilder. Tack för stor inspiration! /Carolin

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.