ÅGOTMESSE eller "musedagen" var til minne om den hellige jomfru Agatha fra Catania på Sicilia som led martyrdøden ved å bli brent levende i år 251 under den romerske keiseren Decius. På primstaven var merkene et kors eller en mus.Kilde
Navnt er opprinnelig gresk - agathós - som betyr god.
Det siste tegnet skal skyldes i følge et norsk sagn fra Seljord. Man trodde Ågot var en kone som musene gnog nese og ører av, og som de ville ha fortært helt om hun ikke hadde bedt Gud om hjelp og lovet å holde dagen hellig. Ågotsmesse er derfor også blitt kalt musedagen.
Unge jenter skal heller ikke børste håret på denne dagen! Kilde
Det er også nevnt at hun avviste den romerske statholderen Quintanus kjælighetserklæringer hvorpå han hevnet seg ved å sette henne i fengsel og torturere henne, bla. ved å rive av henne brystene med glødende tenger.
Hun ble helet om natten av St Peter og en engel, men ble da dømt til døden ved brenning. Hun ble igjen reddet, denne gang av et jordskjelv og et folkeopprør. Hun døde dog i fengselet 5 februar. 251. Så det med at Ågot ble brent levende kan det være tvil om...
Agatha beskytter mot sykdommer i brystet og mot brannfare. Hun beskytter de som ammer, vevere og bakere, ja til og med klokkemakere (de som lager kirkeklokker/bjeller). I våre dager blir hun ofte brukt i sammenheng med kampen mot brystkreft.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.