mandag 30. mars 2015

Påskeboller er andre boller!Dette blir spennende, så står påskebollene i stekeovnen....

PÅSKEBOLLER

Påskeboller er nok ikke en utbredt tradisjon i Norge. I England derimot er påskeboller eller hot cross buns som de heter der - en stor tradisjon. 
Ungarerne har fonott kalacs eller makowiec,  italienerne har colomba Pasquale og tsjekkerne Mazanec.
Sett bolledeigen til heving. Trill boller som vanlig, men gjem en marshnallow inni hver av dem. Riss inn et kors på toppen av hver bolle med en skarp kniv før de settes til heving.
Så skal det lages en blanding av 3 ss mel og 6 ss vann. Det skal bli til en grøtete konsistens. Dette puttes i en sprøytepose med liten tipp og et kors tegnes på hver bolle. Bollene stekes som i oppskriften. Se under.
Mens bollene ennå er varme etter steking, pensles dem med litt honning for å få en blank og  fin overflate.
Noen boller har fyll av rosiner og korrinter.
I mange historisk kristne land ble vanlige boller lagd uten meieriprodukter (forbudt i fastetiden før Palmesøndag) og på tradisjonelt vis spist varme under fastetiden som begynner med kvelden på fetetirsdag (kvelden før askeonsdag).
De gamle grekerne skal ha merka kaker med et kryss.
I tida under Elizabeth I av England (1592) forbød lauget til markedene i London å selge 
hot cross boller og andre krydra brød ved å utstedte et dekret. Unntak var ved begravelser, på langfredag eller i jula. Straffen for overtredelse av dekretet var inndragning av alle de forbudte produktene. De ble deretter gitt til de fattige. Som et resultat av dette dekretet, ble hot cross boller på den tida primært lagd hjemme i private kjøkken. Det samme skjedde i Skottland under regjeringstida til James I av England / James VI av Skottland (1603-1625). Kilde
Vi kan jo lure på hvorfor! 
Norsk folklore inneholder overtro rundt boller med kors eller kryss. En av dem forteller at boller bakt og servert på langfredag ​​ikke ville mugne under det påfølgende året. En annen kan opplyse om boller spist for medisinske formål. En bit bolle skulle hjelpe sjuke til å komme seg i form igjen.

En annonse fra en avis på Hawaii i 1884 for salg av hot cross boller på langfredag ​påsto at en bolle kunne sikre vennskap gjennom det kommende året, spesielt hvis den ble delt likt mellom to personer. Fordi det er et kors på bollene mente noen at de skulle kysse før bollene ble spist. En hot cross bolle skal visstnok beskytte mot forlis dersom den blir spist før sjøreisa. Hvis en bolle ble hengt i en snor fra taket på kjøkkenet, skulle den beskytte mot brann og sørge for at alle hjembakte brød ble perfekte. Bolla ble bytta ut en gang i året ved påsketid.

I Australia og New Zealand har en sjokoladeversjon av bollene blitt populære. Boller med  kaffesmak selges også i noen australske bakerier. Alle inneholder vanligvis den samme blandinga av krydder, men sjokoladebiter kan brukes i stedet for rips eller annen tørka frukt. Det er også karamellversjoner.
I Tsjekkia, er Mazanec en liknende kake eller søtt brød som serveres i påska. Den har ofte et kors på toppen.

Korset 
Den tradisjonelle metoden for å lage det innlagte korset på toppen av bolla, er å bruke mørdeig, men nyere oppskrifter anbefaler en pasta som består av mel og vann.Min gode, gamle bolleoppskrift fra barndomshjemmet:

Bollene er ikke veldig søte, 
så de trenger litt ekstra søtt på toppen eller inni.Før og etter steking! Effekten ble ikke særlig stor!
En artig tsjekkisk påsketradisjon er å la gutter gå ut og klippe små, myke greiner fra piletrær og flette dem til en slags pisk og dekorere toppen med fargerike bånd. Så tar de en kurv over armen og går rundt i landsbyen (eller nabolaget) og besøker hvert hus der det bor jenter. De skal liksom jage jentene med pisken (å bli slått med unge seljepisker vil visstnok bidra til å holde deg ung og frisk), før jentene gir dem et dekorert egg i kurven. Kilde


Jeg har en etikett som heter sammentreff, og i dag kan jeg legge til ett til. Jeg har lett på nettet etter mer informasjon om hot cross buns, blitt ført videre til sider med tilsvarende påskekaker i Øst- Europa. 
I dag har jeg også starta rydding på loftet, og i den siste esken jeg tok ned var det en haug med gamle notater fra studietida. Blant disse dukka noen sider revet ut av et gammelt Natiobnal geografic med en artikkel om Easyet Greetings From the Ukraninians.
På siste side er det et avsnitt om påskebrødet. Jeg får ta meg umaken å oversette artikkelen - den kommer som eget innlegg senere i påska. I morra lager jeg påskeboller! Jeg vil velge meg eggekrem i dem.

Fyll, eggekrem, enkel oppskrift.

5 dl melk
3 egg
3ss sukker
2 ss maisennamel
tilslutt
2 ts vaniljesukker

Blander alt i kjele, rører godt rundt, gir et oppkok, smaksetter med vaniljesukker etter at kremen er avkjølt!
Jeg skal være ærlig og si at jeg er ingen kjøkkenskriver, sagt det før?
Eggekremen ble eggesaus, så den lyt eg stå!
Jeg brukte denne oppskriften, men bytta ut potetmel med maisenna som i denne oppskriften.
Det var kanskje ikke så lurt!Jeg har hjemmelaga appelsinmarmelade fra konditorelevene på skolen, så det kan være en god erstatning.Neste år skal bollene bli perfekte - og da vil jeg prøve med sjokolade, marsipan eller eggekrem i korset, og lage dem litt større. Jeg bakte 40 stykker av deigen, så de ble ganske små denne gangen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.