lørdag 28. mars 2015

Norsk kultur; Å gå på tur


Glufsa, Kråkerøy, nærområde 9.mars


et særnorsk fenomen!
Åtte av ti nordmenn går tur i skog og fjell.

- Svenskene ler de av oss nordmenn og spør hva vi egentlig gjør når vi er på tur. Jeg tror det ligger i sjelen vår å gå på tur. Og så prater vi så godt når vi går. Det er nesten terapo. Det er ofte på tur vi har de fineste samtalene, sier Helene Svabø. 
Høyt utdannede oftest på tur i skog og fjell.
Nordmenn er aktive friluftsmennesker, og vi benytter oss av skog og fjell til både fotturer og skiturer. Men en lavere andel enn før bruker tid på fiske, jakt, bær- og sopptur. Åtte av ti går tur i skog og fjell, og fire av ti har vært på kortere skiturer. Personer med høyere utdanning er mest aktive.
1. Gir bedre helse
Kun 15 minutter trening hver dag kan forlenge livet ditt med minst tre år. Ifølge Folkehelseinstituttet er halvparten av landets voksne for dårlige til å bevege på seg, enda det bare er 30 minutter som skal til.
2. Lav risiko for skader
Når man jogger utsettes føtter, bein og knær for harde støt, noe som over tid kan føre til skader. Å gå er mye mer skånsomt for kroppen og er med på å styrke disse kroppsdelene, i tillegg til å redusere risikoen for skader i fremtiden.
3. Finere legger, lår og rumpe
Vil du ha sterke legger, er gåing et bra alternativ. Leggmusklene aktiveres for hvert eneste steg du tar. For å involvere rumpe og lår mer, kan du gå i motbakker. 
4. Styrker kjernemuskulaturen
Muskler i rygg, mage og hofter aktiveres når du går, og jobber kontinuerlig for å stabilisere og holde kroppen oppreist. 
5. Hjelper til med å holde vekta
En person på 70 kilo forbrenner rundt 230 kalorier under en times spasertur i moderat tempo. Ved rask gange i motbakke kan samme person forbrenne opptil 500 kalorier.
6. Du får bedre kondisjon
Bedre kondisjon gir blant annet lavere blodtrykk, og senker kolesterolet.
7. Passer for alle
Du kan gå når som helst, og hvor som helst. Det er heller ikke behov for dyrt utstyr som du må drasse med deg. Spaserturer passer for alle mennesker, både store og små. Det er også sosialt – venninnepraten kan gjerne tas på gåturen i stedet for i sofaen.
8. Deprimert? Mange mener at den mest effektive måten å endre sinnstilstand på er å gjøre noe fysisk. Gå en tur i nabolaget eller i skogen – det gir deg tid til å tenke, slik at du kanskje får klarnet tankene dine. 
Går du en tur i grønne omgivelser utløser du endorfiner og naturlige opiater som gir en følelse av godt humør, balanse og mer positivt syn på livet. Du vil garantert føle deg bedre etterpå.

Jeg syntes også det var rart at alle gikk for seg selv, og at det ble sagt svært lite under hele turen. Det lille som ble sagt, virket knapt og selvsagt (hvor klar luften var, hvor vakkert fjellet var på den tiden av året m.m.) Det var m.a.o. ingen stor sosial begivenhet, men alle virket likevel fornøyde..
"Er det ikke godt å være sliten?" ble jeg spurt. Jeg skjønte ingenting. Det var ikke noe poeng for meg å gå en tur som var så anstrengende, helt frivillig. Hvordan kunne det være godt å være sliten? "Mente de virkelig det?" tenkte jeg.

Å være vondt sliten kan faktisk være godt. Jeg kunne knapt stå på beina da jeg nådde toppen av Mountain Table etter en bratt gåtur, men jeg var stolt som en hane over bragden - og kom meg fort igjen... nærmest sprang bort til utsiktsplassen der jeg skulle treffe dem som hadde tatt banen opp!


–Husk at god trening i form av enkel bevegelsesaktivitet som å gå tur er gratis, sier Yngvar Ommundsen, professor ved Norges idrettshøgskole.

 Sølvstufossen

Og vi nordmenn setter jo ekstra pris på alt som er gratis!

Noen påstander:
*50 prosent av norske kvinner svarer at de går tur minst to ganger i uken.
*Byfolk går mer på tur enn de som kommer fra landsbygda.
*Både SV'ere, Venstre-folk og KrF-velgere går mye på tur.
*De ivrigste turgåerne ofte har god utdannelse og tjener bedre enn gjennomsnittsbefolkningen.

Typisk norsk å gå på tur!

Bli med på Blogger´s Sunday Walk i morgen!
Join Blogger´s Sunday Walk tomorrow!
1 kommentar:

  1. Klart det er bra og gå på tur. Men det beste er at det er godt både for sjel og sinn.
    Håper det blir mange fine turer i påsken.
    Jeg ønsker deg og dine en god, gul og solfylt påske!
    Hilsen fra Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.