lørdag 21. mars 2015

Grekernes Hyacinth
Hyasint (H. orientalis) er en flerårig løkplante i hyasintslekta i som er mye brukt som prydplante. Et annet populært navn er svibel. Blomstene har sterk, søt lukt, og det fins ulike slag med mange ulike farver. Hyasint har navnet Hyakinthos -  Hyacinth / haɪəsɪnθ / eller Hyacinthus på gresk, (Ὑάκινθος, Hyakinthos) i den geske mytologien. Planten er også kjent som svibel.
Navnet Hyacinth er av pre-Hellenic opprinnelse som er indikert av suffikset -nth. Ifølge klassiske tolkninger av myten er Apollon er en dorisk gud, en klassisk metafor for død og gjenfødelse av natur, lik myten om Adonis. Det har også vært antyda at Hyacinthus var en pre-hellenic guddommelighet fortrengt av Apollo gjennom "ulykken" som forårsaka Hyacinths død. Han får gjennom det tilnavnet Apollon Hyakinthios.Hyakinthos var i greskmytologi sønn av Kleio, en av de ni musene, og Pieros, kongen i Makedonia. I myten var han en vakker, ung mann elsket av guden Apollon. Thamyris skriver at Apollon skal å ha vært elskeren til Hyacinth og dermed å ha vært den første mannen som har elsket en annen mann. I følge  Filostratos lærte Apollon han å kaste diskos, og mange andre ting, blant annet kunst, musikk og å skyte med pil og bue.
En myte forteller at det var vindguden Zefyros som drepte han, fordi han var sjalu på den vakre kroppen hans. Derfor blåste Zephyrus Apollos diskos av kurs, slik at den drepte Hyacinth. 
Apollon skapte en vakker blomst av blodet til Hyacinth.I følge Ovid farvet Apollo den nyskapte blomstens kronblader med tårer som tegn på den sorg han følte. En annen myte sier at det var Apollon som drepte han.
Hver sommer arrangerer byen Sparta festivalen Amyclae eller Hyacinthia for Hyakinthos, Hyakinthiaden, som går over tre dager. På den første dagen feirer de hans død, og på de to neste gjenfødselen.
Den stammer fra den mykenske tidsalderen. Helligdommen (temenos) vokste opp rundt gravhaugen hans fra den klassiske perioden ved foten til statue av Apollon . 

Ifølge en lokal versjon av myten, ble Hyacinth og søsteren Polyboea tatt til Elysium av Afrodite, Athena og Artemis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!