søndag 17. februar 2013

Norsk kultur; Broderi


Forklet på Hardangerbunaden som svigerdatter har arva

Hardangersøm, hvitsøm med tradisjon i Hardanger, utført som geometrisk tellesøm. Ulike teknikker brukes til broderiet; blant de vanligste er utskårsøm, klostersøm (klostersøm, tellesøm som danner rektangulære, stjerne- og trappeformede mønstre), engelske hull, hullsøm, stoppesøm og sammentrekksøm. Opprinnelig var hardangersøm forbeholdt tekstiler til finere bruk, som brude- og brudgomsskjorter, brudeforklær osv. Kilde
Den eksakte opprinnelsen til hardangersøm er ikke kjent, men det antas å komme fra det gamle Persia og Asia. Under renessansen ble denne tidlige formen for broderi spredt til Italia hvor det utviklet seg til italiensk Reticella og venetiansk lacework.1700 variantene av denne typen broderi spredte seg videre  til Nord-Europa hvor det utviklet seg til dansk og nederlandsk Hedebo, Scottish Ayrshire arbeid og Ruskin lacework samt norsk Drawn Work som det da het.
I perioden mellom 1650-1850 
blomstret Hardangersøm (i betydning: arbeid fra Hardanger) i Norge. Lin ble dyrket, kardet, spunnet og vevd inn i det hvitt stoffet og tråden som ble brukt til å lage og dekorere bunadene (bunader) med samt andre klær og hushold som matter, gardiner og sengetepper. Kilde
Mitt første broderi i Hardangersøm sydde jeg i 1980, og den lille duken ble gitt i gave til en venn i Paris! Jeg trodde da at jeg virkelig hadde gitt han en del av norsk kultur... nå er jeg en del klokere!




Smøyg, broderitype som sys over et visst antall tråder i bunnstoffet. Stingene går på rettsiden alltid parallelt med bunnvevens rennings- eller innslagstråder. Brodertrådene går enten fra bunntøyets ytterkant til ytterkant, eller bare over mindre partier. Teknikken har middelaldertradisjoner i Skandinavia. I Norge er det bevart verdslige og kirkelige innredningstekstiler i smøyg fra før reformasjonen. Opp mot vår egen tid er det hovedsakelig draktdeler som er utført i smøyg, men teknikken har også vært brukt til større tekstiler som f.eks. sengetepper. Kilde

 Baksiden vil bli lagt til senere



http://ntmbroderi.wordpress.com/design-gunnar-p/
http://norges-linforening.no/2011/tradisjonelle-motiver-brodert-pa-lin-i-telemark/

lørdag 16. februar 2013

Trillepike


Første gang alene med Saga. Turen gikk langs koselige gater i noen av Oslos eldste bydeler, Kampen og Vålerenga. På Kampen har jeg aldri vært før.


  
 
 


Over til Vålerenga der de baker Oslos beste italienske pizza...





 Og så var vi hjemme igjen. Det ble noe soving, mye synging, litt sår gråt og en lur til slutt.


X-faktor blomsterutgaven 2013; Gul





Tre år på rad har jeg besøkt Arles med elevene mine og deres fransklærer, og hver gang har jeg kjøpt en stor bukett med herlige solsikker og plassert dem i en vase på rommet mitt akkurat som van Gogh gjorde for over hundre år siden. Han bodde og malte i Arles mellom 1888 og 89.
Solsikkene blir kjøpt på markedet som i gamle dager -og gir meg den rette stemingen av Provence.
Blomstene over er fra buketten siste høst, og bildet under viser rommet og solsikkene fra oktober 2011.




I en gammel bok står det skrevet om van Goghs koloritt: Solsikker paa Baggrund af forskelligt blaat fra veronesergrønt til kongeblaat, tynde Striber av guldgult.
Graat, gult, sortgrønt, dybt violet, gult, rødgult, rosa. 
Kilde: Farvelære av Jens Peter Bang
Det er jo nettopp harmonien som kommer til syne i det første fotografiet tatt med mobilen!





fredag 15. februar 2013

Blomstrende fredag; Kjærlighet





llustrasjonene i det gamle tegnelærerheftet er alle blomster som har med kjærlighet å gjøre.
Heftet har en gang tilhørt tegnelæreren min da jeg var 15 år. Noen lurer kanskje på hvorfor det har havna i mine hender.
Læreren som nå ikke lever lenger, har en sønn som rydda opp i barndomhjemmet sitt - og han er tilfeldigvis sangkamerat av "Herren i huset"- han spurte om jeg var interessert i å overta noen bøker, og det sa jeg sjølsagt ja til. I stabelen var det mange skatter, kunstbøker og lærebøker av antikvarisk interesse.
Illustrasjonene viser til minst to av mine lidenskaper, kjærlighet til blomster og kjærlighet til tegning...
og kjærlighet til gamle ting....




torsdag 14. februar 2013

Vil kjempe for vann i dam


Stort oppslag i avisa i dag om dammen vår.




Vi er i full aksjon og neste møte blir 6. mars. På bildet under er huset vårt. Mannen på bildet er ikke "Herren i huset", men en nabo!




Smykket




Vi knyttet bånd
som sølvtråd i filigran.

Dette smykket fikk jeg av faren min da han kom hjem fra en reise i Kroatia for en god del år tilbake. Det har en litt spesiell form - og det tok tid før jeg ble fortrolig med det, men nå er det blant de kjæreste av alle minner jeg har etter han. Dagen i dag er hans dag!


X-faktor blomsterutgaven 2013; Blå




Vi befinner oss på High Line, New York der denne nydelige, lille blå leppeblomsten gror mellom gamle jernbaneskinner, og heller ikke denne gangen vet jeg hva X-faktor-kandidaten min heter. Jeg skal legge sjela mi i å finne fram til hva slags planter jeg deltar med.




Kan det være en salvie? Jeg har fått hjelp til å identifisere den oransje kandidaten, er jeg like heldig med denne? Takk alle som har sendt meg forslag...

Mistanken min er bekrefta. Blå fjellsalvie. Svaret fant jeg her:


Den er bare vill og vakker!
Da var det enkelt å oppspore mer informasjon om den nyttige planta:

http://www.nps.gov/wica/naturescience/wildflowers-blue-sage.htm
http://www.illinoiswildflowers.info/prairie/plantx/blue_sagex.htm
http://www.prairiemoon.com/seeds/wildflowers-forbs/salvia-azurea-blue-sage
Mer om High Line
og jeg fant, jeg fant - blomstringsliste!
Blogg