mandag 12. november 2012

Mandagstema; Den blå timen

Den blå timen kjem av det franske uttrykket l'heure bleue, som syner til perioden med tussmørke kvar morgon og kveld når det korkje er fullt dagslys eller heilt mørkt, og himmelen har ei anna blåfarge enn om dagen. Fenomenet skuldast Rayleigh-spreiinga av sollyset.
Den blå timen vert rekna som spesiell på grunn av lyskvaliteten på denne tida av dagen, og både sjølve uttrykket og det naturfenomenet det refererer til, er mykje nytta i kunstnarisk samanhang og i populærkulturen.
Tidsrummet har det meget poetiske navn »den blå time« - selvom der højst er tale om 20 minutter her på vore breddegrader.
Brug af blitz vil ofte ødelægge stemningen, så derfor kan det være en god ide at give kameraet en fast støtte - for eksempel med et stativ.Husk også at stille kameraets følsomhed så lavt som muligt - gerne på ISO 100 - så undgås generende farvestøj.
Ja, her kan det bli kunstbilder med håndholdt kamera.

Også kalla skumringstimen.
En tid på dagen da luften ute ofte ser blå ut.
Alle bildene er tatt ca. 16.10 ved dammen der jeg bor! Å ta bilder manuelt med spesielle innstillinger har jeg ikke gjort siden jeg brukte det gamle speilreflekskameraet mitt, et Ricco kjøpt i Hannover, tror  jeg, for nærmere 39 år sida! Jeg har brukt som anbefalt ISO 100, og støtta kameraet på gjerdet på toppbildet. Stativ har jeg ikke!

En nøyaktig oversikt over når den blå time er uansett sted på kloden sjekk: http://www.skycalendar.com/skycal/index.html

Fotografering av den blå timen:

Fysikkens forklaring:

Meterologisk beskrivelse:
http://www.yr.no/nyheter/1.6346576
Om vinteren bruker solen ekstra lang tid på å gå ned. Da er vinkelen mellom solens bane og horisonten liten, forteller statsmeteorolog Ole Nielsen. Mange steder i Norge varer skumringen en hel time nå i desember. Dette handler nok mest om astronomi, men også været spiller inn sier meteorologen.– For å få den fineste blå himmelen må det være skyfritt. Og når det er klarvær blir det jo også kaldt. Da stråler varmen ut i verdensrommet og luft og bakke blir veldig kald.

Det ga mersmak å ta med kameraet ut på dette tidspunktet av dagen. I helga går det an å forflytte seg litt utafor tomtas grenser også!5 kommentarer:

 1. Fina bilder och intressant info :)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Flotte bilder.
  bruker heller ikke stativ.
  Ha en fin ny uke

  SvarSlett
 3. Så fine bilder.

  Hilsen Lisbeth :)

  SvarSlett
 4. Det er alltid så spennende å lese her inne hos deg; du har med så mye bakgrunnsstoff om det du skriver om. For eksempel visste jeg at den blå timen er rett før fullt dagslys eller helt mørkt, men ikke at det kom fra et fransk uttrykk. Heller ikke at himmelen har forskjellig blåfarge morgen og kveld - i det hele tatt; her var mye interessant som jeg noterer meg!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!