torsdag 29. november 2012

Her er svar på alt om juletradisjoner

På en dansk side har jeg funnet informasjon om mange av juletradisjonene våre.
Forrige onsdag spurte jeg elevene mine om de visste hvor adventskalenderen kom fra. Noen tippa USA. Det er slett ikke riktig!
Den første adventkalenderen vi kjenner til, ble laga i Tyskland i 1904. Den besto av to ark. Det øverste hadde nummerterte luker til å åpne, og det underste hadde illustrasjoner der åpningene var. Lukene i de første kalenderne inneholdt gjerne bilder fra bibelhistorien eller tradisjonelle julelegender. Denne typen kalender var populær i mange år. De første kalenderne kom til Norge rundt 1920, men kalenderne ble  for alvor kjent på slutten av 1940-tallet da Norsk Speiderpikeforbund lagde og solgte dem. Det er ikke få kalendre jeg har solgt i de åra jeg var aktiv speiderjente. Har nok kanskje en gammel utgave liggende et eller annet sted! Siden den gang har kalenderne kommet i mange varianter. Etter hvert ble det også plass til små figurer eller sjokoladebiter i lukene - og i løpet av de siste ti-åra har de fått fantasifulle design med små, estetisk innpakka gaver.
På 1980-tallet skulle adventskalenderne være hjemmelaga, og mange fine, kreative adventskalendre ble produsert i åras løp. Noen broderte, andre applikerte som den på bildet, noen tredimensjonale som små esker eller enda mer fantasifullt som kurver med små gaver, til å henge på en snor.
Den på bildet har jeg laga i strie med utklipte former i filt, limt på.Tror den ble til for nærmere 30 år sida. Hvordan pakkene ble festa på låveveggen, husker jeg ikke. Det var i alle fall ikke med sikkerhetsnåler.... Kalenderen har ikke vært framme på lenge. Den er blitt tatt ned fra loftet i anledningen denne posten.
Nå henger en som er mye større oppe hver advent som et veggteppe ved trappeavsatsen. Også den uten gaver foreløpig!
Det aller siste er det som kalles aktivitets- eller opplevelseskalender. Den går jeg for! På en lapp 1. desember står det: Bake pepperkakehus, 2. desember- lage snømann, 3.desember- støpe lys, 4. desember- strikke nissemenn, 5. desember- besøke grandtante, 6.desember- bli lest høyt for, 7.desember- flette dørkrans osv, men jeg har vel misforsått. Det er nok snakk om å besøke svømmehallen, teater, kino eller tilsvarende.

Ordet "kalender" kommer av et av de få latinske ordene som staves med k, nemlig Kalendae som betydde "månedens første dag". Derfra kom uttrykket ad kalendas Graecas (= "etter græsk kalender", med betydningen "åt utsette noet, så det aldri blir gjort").

Om julematen her
http://www.penitents.org/stmartin2006.htm

Se Åshilds juleblogg: Jul i bestemors hage

2 kommentarer:

 1. Intresant,jeg trodde advents kalenderen var en meget ny foreteelse.
  kram

  SvarSlett
 2. Jeg takker for opplysninger som kommer godt med :)
  Klem på fredag
  Mormor

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!