fredag 6. januar 2012

ABC-Skandinavia; Daddel

I disse juleknask-tider er det kanskje på sin plass å presentere daddel på D. Det er den av mine julesøtsaker jeg setter mest pris på, særlig disse i løsvekt... store, søte, saftige, men litt tørre. Marsipan kommer som en god nummer to!

Johan H. Rosbach skriver følgende om daddel i boka si 'Levende ord':

Over tysk Dattel har vi fått ordet fra italiensk dattilo. På engelsk heter det date. På italiensk heter det for øvrig i dag dattero, men formen dattilo, viser direkte til gresk dáktylos, som betyr både daddel og finger. Nå er ikke ordet av gresk opprinnelse, men kommer fra semittisk. På hebraisk heter det déquel, på arameisk - som Jesus snakket - diqlá. På syrisk deqlá, på arabisk dáqal, og ordets opprinnelse må vi søke i stedsnavnet Diqlah i Arabia - stedet er nevnt i 1. Mosebok 10.27 og i 1. Krønikebok 1.21 - et sted der det var særlig mange daddelpalmer. Så har folkemytologien hos de gamle grekere på grunn av fruktens form latt det semittiske ordet falle sammen med det greske ordet for finger, eller - etter en annen antakelse - på grunn av at daddelpalmens blad ser ut som en hånd med sprikende finger. Det greske ordet dáktylos finner vi for øvrig igjen i navnet på versefoten, en lang og to korte, som leddene på en finger. Og når Kybeles prester blir kalt Dáktyloi, var det fordi de var ti i tallet. På fransk betyr dactylo maskinskriver, og daktyloskopi er det vitenskapelige navnet på studiet av fingeravtrykk.


Jeg personlig ser ingen sammenheng mellom daddel og ti. Heter Kybeles prester Daktyloi fordi vi har ti fingre? Ord tar jammen mange og rare omveier!


http://www.earthflora.com/Artificial_Plants_Artificial_Trees/Artificial_branches_Stems_Twigs.htm
10 kommentarer:

 1. hi, and happy new year to you :)
  I will do my best to join the walk, I will invite my husband, my daughter is spending some days with her cousins
  my pictures will be in flip flops, we are in summer!!
  xoxo

  SvarSlett
 2. Takk for invitasjonen! Får se hvordan det blir med deltakelsen, men er i utgangspunktet positiv!
  Du står fortsatt på med ABC og gjør det like bar som før! jeg er ikke noen stor elsker av dadler, men det er min mann! -Margit-

  SvarSlett
 3. Mmmm dadlar är helt underbara :) tänk att få plocka dessa på riktigt :) Kram Suss

  SvarSlett
 4. I get to play with my niece tomorrow, so maybe I can do a Blogging Saturday Walk instead. Great idea! I liked going back and seeing your October post. Happy New Year!!!

  SvarSlett
 5. Intressant om dadlar, men jag ser inte helt kopplingen till blommig fredag? Ska se om jag kommer ihåg Sunday blog walk den här gången!

  Kram

  SvarSlett
 6. good drawing of this plant.

  SvarSlett
 7. Fin tegning og meget aktuelt emne for bogstavet D :)
  God weekend!

  SvarSlett
 8. Dom dadlarna vi köper till jul, torkade, ar jättesöta och goda men jag smakade färska dadlar i Israel, inte fullt så gott...
  Ha en fortsatt fin helg :)

  SvarSlett
 9. Daddel - vi spiser en del her i huset og har netop indkøbt endnu en kasse, der var til under ½ pris trods den kunne holde til efter julen 2012.

  SvarSlett
 10. Jeg har aldrig været særlig vild med dadler, men seneste jul smagte jeg helt friske dadler, og nu er jeg da vild med dem :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!