onsdag 4. januar 2012

IF; Hightlight - juletrefest- en norsk tradisjon på vikende front?This week's topic is "highlight" suggested by Terry Runyan (http://terryrunyan.blogspot.com/)

Goodbye 2011, hello 2012!!


Julettrfesten er et skinnende minne for dem som hadde sin barndom på 50-, 60- og 70-tallet, står det skrevet i Aftenposten!
Jeg kan mimre om strømper som la seg som trekkspill nedover leggen i hvitlakkerte sko, om foldeskjørt og nystrøkne bluser, sløyfe i håret og smil om munnen. Forventingene var store, og juletrefestene sto i kø. Nesten hver dag i uka etter nyttår var prosedyren den samme.
Mamma tok oss to jentene med på Sanitetens juletrefest, Husmorlagets juletrefest, Menighetens juletrefest, Bethels juletrefest, Speiderens juletrefest, Skytterlagets juletrefest, Skiforeningens juletrefest og sikkert noen til.
Vi fikk servert rød julebrus og tørr julekake med sukat pakket inn i juleservietter. Den var en lidelse å spise, men gled likevel greit ned sammen med den søte brusen.
Vi løp rundt med kjente og ukjente unger i kalde lokaler som etterhvert ble ganske varme!
Når vi var blitt temmelig slitne, var det tid for gangen rundt juletreet. Opptil fire ringer ble det av og til.
Gangen rundt juletreet krevde konsentrasjon, hver ring i motsatt retning med skifte for hvert vers.
Vi sang Så går vi rundt om en enerbærbusk, Trampeland, Vi har ei gammal tante og tilslutt Du grønne, glitrende tre. Høye damestemmer og livlige barnestemmer sang for full hals.


The highlight appeared when Santa showed up with his big bag full of small paper bags of sweets that contained at least one orange, a raisin box, the cake man, a pair of fox, a lollipop from Brynhildsen, red, yellow and green jelly babies, wafers and maybe some small 'special' chocolates- if we were lucky! The reputation of the Christmas party depended on the bag's contents!
Høydepunktet kom da nissen dukket opp med den store sekken sin full av godteposer som inneholdt i alle fall en appelsin, en rosineske, en kakemann, et par fox, en kjærlighet på pinne fra Brynhildsen, røde, gule og grønne seigmenn, vaffelkjeks  og kansje noen små 'spesial'sjokolader - hvis vi var heldige! Omdømmet av juletrefesten avhang av posens innhold!


Sønnene har kun en Juletrefest i minnet - og den med stor J! På skolen der jeg jobber arrangerte vi verdens flotteste juletrefest med 'Barnas bakeri' i avdeling for Matfag eller Hotell -og næringsmiddelfag som det het før, snekkerverksted på formgivingsavdelingen og fri utfoldelse i gymsalen der også en 8 mm-tegnefilm surra og gikk på tverrveggen. Eget nisseorkerster bestående av musikalske læreregikk i opptog med barna jublende i en lang hale etter seg gjennom ganger, korridorer og klasserom. Synet kunne nesten minne om Rottefangeren fra Hameln.
Den yngste sønnen fikk aldri nok, så da han ble for gammel til å delta, spurte han om å få bli assistentnisse. Det var han i to år!
Nå er det lenge siden jeg har vært der, men plakaten som annonserer den tradisjonsrike juletrefesten lyser mot meg på døra hver gang jeg går til og fra undervisning før og etter juleferien.
Jeg er helt sikker på at barna nå er like begeistra som før, for maken til juletrefest finnes ikke, tør jeg påstå!

Og her fikk jeg en e-post med beviset. ikke bare jeg som synes det er Norges flotteste juletrefest. Det er vi skjønt enige om alle sammen!

Opprinnelig var 6. januar eller 13. dag jul en markering på slutten av julehøytiden, og i katolske land ble den etter hvert den store folkefesten der de hellige tre konger kom med gaver til barna.
I Danmark-Norge tok pietistenes kamp mot fyll og sex knekken på denne festdagen. Den ble avskaffa i 1770-åra, og de folkelige tradisjonene knytta til 'De hellige tre kongers- festen' døde ut i løpet av1800-tallet.
Studentersamfunnet i Christiania arrangerte juletrefester i 1840-årene. 
I Norge ble festtradisjonene overført til juletrefestene for barn. De vokste i omfang og antall fra forrige århundreskiftet til slutten på søttitallet.

1 kommentar:

  1. Minnes alle juletrefestene som barn. Det var noe store flott, på "Festiviteten" der hele Borregaards barn var samlet. Til de små og like morsomme. I år er det FØRSTE året uten juletrefest med ungene, så jeg tenkte faktisk at det var litt vedmodig. Nå var vi over en epoke.... Selv om vi bare hadde en eneste juletrefest å gå på. Med norges beste tryllekunstner etterfulgt av nissene. Morsomt innlegg :-)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!