fredag 5. november 2010

Blomstrende fredag, besøk av frøken Prins

.Katarina på Roses and Stuff og Anne på moseplassen har samme tema for henholdsvis ukas Blooming Friday og månedens Frøken-konkurranse. Det er besøk eller hagegjest.

Av og til forviller froskene i dammen seg helt opp ved kjøkkenterrassen, og denne lille prinsen i forkledning søkte ly under den lilla klematisen som blomstret nydelige lenge etter at frostnettene kom på besøk. Nå ligger nok prinsen og drømmer om deilige, varme vårdager under et tjukt lag med vått løv.
For de som trenger lupe for å se det lille krypet på selve blomsten, kan jeg fortelle at der befinner det seg en liten edderkopp! Også den har søkt tilflukt for vinteren nå...


Edderkopper er kaldblodige og er derfor prisgitt et liv med temperaturen som leveområdene gir dem. I menneskenes boliger og hjem kan enkelte edderkopparter overleve hele året. Dette gjelder også edderkopper som lever i huler. Ute i det fri gjelder selvsagt helt andre forhold. Enkelte arter graver seg rett og slett ned under løv, steiner og jord og går i dvale der. Andre igjen legger egg som klekkes neste vår, mens det voksne individet dør. Men ingen regler uten unntak. Mange edderkopper klarer faktisk å leve og reprodusere seg på vinteren under snøen. Grunnen til at flere edderkopper og egg overlever er at blod (hemolymph) og egg inneholder proteiner som hindrer dette å fryse. I Norge er det spesielt mattevevere (dvergedderkopper / linyphiider) som uviser en stor vinteraktivitet i det fri. De kan tåle flere minusgrader, og det er ikke unaturlig å se dem vandre på snøen til tider. Det er påvist at enkelte arter kan tåle inntil minus 15 grader C.
Kilde: http://www.biologforeningen.org/enbiolog/topic.asp?TOPIC_ID=1519911 kommentarer:

 1. Åh, har inte sett några grodor i år. Det brukar vara några i dammen annars :)
  Tjingeling

  SvarSlett
 2. Ja det var roligt att det råkade bli samma tema på Blommig fredag och Fröken-tävlingen! Jag gjorde två inlägg om det, men det var ju smart att kombinera! :)

  Kram

  SvarSlett
 3. Den frosken skulle jeg gjerne hatt i min hage....
  Det er dårlig med dem på disse kanter.

  SvarSlett
 4. Så smart att slå det samman. Froskeprinsen går for gull!, jag älskar simpelten grodor :)

  SvarSlett
 5. Froskene er nogle morsomme væsener - og det er et dejligt billede. Jeg har somme tider frøer her, men ikke så mange efter at naboens lille vandhul er blevet lukket :-)

  SvarSlett
 6. Flott frosk :)
  Så kjekt at du er med også denne gangen på konkurranse!

  SvarSlett
 7. Det er helt utrolig hva du klarer å knipse av flora og fauna. Hils Prinsen og blås lett på edderkoppen fra meg

  SvarSlett
 8. Vilken fin liten groda, har inte sett många sådana i sommar.
  Ha en fin helg!
  Margot

  SvarSlett
 9. Flott prins.
  Lykke til!
  Ønsker deg en fin ny uke.
  Klem Mio

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.