fredag 5. november 2010

A, ABC-Skandinavia

I denne utgaven av ABC vil jeg ta dere med til passer og steder som betyr noe for meg og som er i nærheten av der jeg bor.
I dag begynner jeg med Alvheim, en liten gatestump jeg går forbi på vei til jobb. Den er oppkalt etter hallen til guden Frøy og lysalvenes bolig. I nærheten finner vi gater med flere gudenavn vi kjenner fra norrøn mytologi.Ferden går videre til Alshus på Kråkerøy. Herfra kan vi se over til Øra der det foregår virksomhet knytta til familien.
Alshus, gård og boligområde ved Østerelva omtrent midtveis på Kråkerøy, ca. 250 innbyggere. Boligbebyggelsen her er av relativt ny dato. Navnet er etter mannsnavnet Alfr.

Navnet på dette koselige stedet har også sin opprinnelse i norrøn mytologi. Tilknytningen til alvene er ganske så sterk...Her råder det fred og ro - bare et såkalt steinkast fra en travel havn.

 Litt om familevirksomheten på den andre siden av Glomma:
Andersen & Mørck A/S, skipsmegler- og speditørfirma etablert i 1984 ved sammenslutning av to eldre skipsmeglerfirmaer og med Denofa-Lilleborg som deltagere. Ludvig Andersen (1882-1951) startet sin virksomhet i 1906. Alexander Chr. Mørch i 1859. Etter grunnleggernes død har firmanavnene vært Ludvig Andersen A/S og Mørcks Efterfølger A/S. Opprinnelig gjaldt virksomheten befraktning av jakter for varetransport i Oslofjorddistriktet, men er i 1960-årene omlagt til befraktning verden over. Bedriften holder til på Øra, og ledes nå av Andersens barnebarn.

Ludvig Andersen er min farfar.Arisholmen, en liten øy med god havn utenfor sørspissen av Kråkerøy. Den hørte opprinnelig under gården Lunde, men ble skilt ut som eget bruk i 1779. Mange generasjoner av samme slekt var brukere og loser frem til 1940-årene. I en årrekke var det også et priviligert gjestgiveri på holmen. I 1970 ble A. kjøpt av Oslofjordens Friluftsråd og Kråkerøy kommune. Stedet forvaltes nå av Fredrikstad Museum. 

Her har vi hatt mange hyggelige ettermiddager sammen med kollegaer - og foreldre og unger i korpset som sønnene var med i da de var små.Artillerigården i Smedjegaten i Gamlebyen. Gården ble bygd i natursten som tøyhus for artilleriet i 1733 og senere anvendt som fengsel frem til 1848. Annenetasjen i teglsten er påbygd i 1840.
Det er nå gjestgiveri, og jeg har innlosjert skolelever og lærerer på besøk fra Romania her. Det drives litt på ideelt basis og etter gjenbruksprinsipper. Rommene er innreda riktig så sjarmerende, men enkelt!
Jeg håper å kunne få med et bilde fra Gamlebyen hver gang det er en bokstav som passer, for det er ikke noe koseligere sted her omkring enn nettopp festningsbyen!


Arisholmen ligger mellom Kråkerøy og Hvaler. Stedet  var et gammelt gjestgiveri som lånes ut til kunstnere og organisasjoner som ønsker å tilbringe noen dager i den idlyliske skjærgården.

Og til slutt en liten snerten en:
For tida har jeg en eldre høyskolestudent i lærerpraksis på jobben. Han sa: "....så er vi de eneste i Eurpoa som har et eget Apenes fjell foruten Gibraltar!". Her blomstrer et levende lokalsamfunn midt i asfaltens sentrum, og hvilket annet vel har egen hjemmeside?
Før jeg setter den absolutte sluttstreken, må jeg bare drømme meg tilbake til sommeren og Akerøy fort.
Fortet og Akerøya har helt fra vi fikk den første båten vår, vært mål for mange båtturer når sola skinner og vinden er under bris i styrke. Trykk på bildet!12 kommentarer:

 1. Flott :) Gleder meg til fortsettelsen :)
  Gjesteinnlegget ditt på Karavanseraiet blir stadig besøkt ser jeg, og det er trivelig :)

  Ha ei trivelig helg :)

  SvarSlett
 2. Det bliver spændende at følge dig rundt igennem abc'en de steder du kender til og kommer jævnligt :-)

  SvarSlett
 3. Tusind tak for en spændende rejse gennem rum og tid :-) God weekend.

  SvarSlett
 4. Så trivelig å høre og se! Blir fint å bli litt kjent på dine kanter! Ønsker deg en god helg!
  -Margit-

  SvarSlett
 5. Som vanlig: Meget bra.
  Flott start på denne utgaven av ABC.

  btw. Jeg poster snart min

  SvarSlett
 6. Hei igjen, interessant og morsomt å bli kjent med stedet ditt i ord og bilder .
  Ha en flott helg ;)

  SvarSlett
 7. A place breathing history. Thank you for sharing this "air of the Good". Please have a wonderful weekend.

  daily athens

  SvarSlett
 8. Dejligt indlæg du har lavet og med smukke billeder ;:OD)
  Rigtig god weekend!

  SvarSlett
 9. PS. Sendte url for dette innlegge til hun du vet, pensjonert fra FB. Så får vi se

  SvarSlett
 10. Så spennende lesning. God start på ABC'en

  SvarSlett
 11. Det bliver spændende at følge dig rundt i dit nærområde og se og læse om det du har kært. Dejlig tur i dag.
  Hav en skøn uge :-)

  SvarSlett
 12. En riktig kanonstart på ABC. Mycket intressant text och fina foton.
  http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/abc-scandinavia.html

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!