onsdag 24. november 2010

Houttuynia - pest og plage eller.....

.Kameleonplanten brukes i tradisjonell kinesisk urtemedisin innvortes ved infeksjoner i de øvre luftveier og betennelser i urinveiene. Utvortes anvendes urten ved slangebitt og hudplager. I vietnamesisk folkemedisin brukes urten innvortes ved infeksjoner i urinveiene, brystbetennelse, betennelse i mellomøret og hemoroider. Utvortes anvendes knuste blader ved neslefeber, øyekatarr og svulster. I Østen spises kameleonplanten flere steder som grønnsak. De unge friske skuddene syltes, og bladene spises rå, dampes som spinat eller brukes i wok-retter.
Kilde: http://www.rolv.no/bilder/galleri/medplant/hout_cor.htm


Jeg er veldig spent på om den overlever kulda som er spådd å komme de neste dagene. Houttuynia ble planta i sommer ved steinene i trappa mot oasen. Der burde den kunne rote seg fritt og lage et teppe under magnoliatrærne etter at vårens liljer takker for seg.

I potte overlever den nok ikke, men når den får etablert seg i et bed (litt flaks må du ha første vinteren) så får den dype røtter som overlever godt. Den har lange utløpere og vil oppføre seg som ugress i et bed. La den få bre seg et sted hvor den ikke er til plage, så kan du høste blader hele sommeren. (smaker som korianderblader).
Planten passer bedre som bunndekker i skyggen, enn i et tradisjonelt staudebed. Vi hadde den i Ulvik noen år til den frøs ihel. Planten kom opp både her og der. Irriterende plante om en ikke har plassert den i en utkant.
Den vandrer rundt men treng egentlig ikkje være ei plage. Eghar hadt den i skråningen min i mangen år, men no trur eg nok det er blitt for tett for den. Den er treg om våren og kan lett bli overvokst av andre planter. Synest den har liten prydverdi då det kjem eit skudd her og eit der.
Har sitt att den har vore brukt som vannplante og i ei stor potte i ein dam vil den nok vokse meir konsentrert.
Den kommer opp MEGET sent. Min står i bakken og viste seg først 7. juni i år. Jeg tror mange avskriver den for tidlig.
Kilde: http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=2&t=34930&start=0&st=0&sk=t&sd=a

Da håper jeg at jeg har funnet den optimale plassen for den hvis den overlever!


3 kommentarer:

 1. Tack söta Du för din gulliga kommentar hos mig. Jag blev också fascinerad av Kameleontbusken, men den ville inte stanna hos mig. Plötsligt upptäckte jag att den var borta. Bra att du påminde mig - nu ska jag testa en gång till i vår.

  SvarSlett
 2. Det er utrolig hvor mange spennende prosjekter du kaster deg ut i.

  Jeg har ikke hage, men ønsker deg lykke til med planten. Føler meg ganske sikker på at dette går bra. Du har virkelig grønne fingre.

  Klem

  SvarSlett
 3. Oj, dette var virkelig en flott plante!! Tror ikke jeg har sett den før. Kameleonplante - må huske det navnet til våren.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!