tirsdag 19. februar 2019

Hunden vår, 4 år i dag!


To brødre


heter Spot fordi han har noen små flekker på siden i tillegg til de store flekkene.

Navnet «Cerberus» er den latinske utgaven av greske Kerberos, som kan være beslektet med sanskritordet सर्वरा, sarvarā, benyttet som en epitet for en av hundene til dødsguden Yama (vår egen Ymir), fra et urindoeuropeisk ord *ḱerberos, i betydningen «flekket»
Denne nærliggende etymologien lider av det faktum at den inkluderer et rekonstruert *b, noe som er veldig sjeldent i urindoeuropeisk. Men i henhold til lingvisten Julius Pokornys Indogermanisches etymologisches Wörterbuch er det godt distribuert og med ytterligere (tilsynelatende) slektskap i slavisk, engelsk og litauisk.
Bruken av en hund er usikker, til tross for at mytografer har spekulert i om forbindelsen ble først allmenn i den greske byen Trikarenos på Peloponnes. 
En annen etymologi er gitt av Bruce Lincoln som fører Kerberos sammen med den norrøne bikkja Garmr, og avleder begge navnene fra en urindoeuropeisk rot *ger-, «å knurre» (kanskje med hendelsene -*m/*b og -*r). Kilde
Om dette skulle stemme , så har hunden vår et navn som kan føres langt tilbake i hundehistorien, og det er jo litt artig å vite om.


"Spottene" er på høyre hofte.


1 kommentar:

  1. Så nydelige de er! Savner av og til hund, men man blir veldig bundet. Vi hadde verdens snilleste schäfer for mange år siden, den ble 11 år. Hun var som en datter. Hilsen fra Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.