mandag 22. januar 2018

Under
Da historietimene på skolen etter hvert skulle dreie seg om krig, dalte interessen min for faget dramatisk. Jeg har aldri vært fascinert av den slags, og skjønte fort at hjertet mitt "hamret" for de som var hjemme og holdt hjulene i gang. Det skulle bli mitt felt.
Jeg ble nysgjerrig på samfunn der kvinner var likestilte, der kvinner var verdt like mye som menn, samfunn som hadde sterke kvinner som sine ledere og der fred og fordragelighet rådde.
Etter studieopphold på Kreta og i Etruria (Toscana) for en del år tilbake er jeg blitt kjent med to samfunn som til tider ga de samme rettighetene til kvinner og menn, der kvinner fikk eie, kvinner fikk arve, kvinner fikk ta ut skilsmisse, kvinner fikk arbeide, kvinner fikk styre samtidig som kvinner i nærliggende land helt og holdent var underlagt mannen. Den type historie opptar meg.
Og det er en kjensgjerning at mytologien til et folk ofte gjenspeiler det jordiske livet.
Mens jeg holdt på med å hente inn informasjon til innlegget Lykke i Toscana med Lasa som guide, postlagt sist onsdag, kom jeg over denne teksten:

Ukas ord er UNDER som kan være et stedsadjektiv etter et substantiv. I den engelske teksten over beskriver ordet hvor tegningen av Lasa Vecuvi er plassert i forhold til guden Tinia som tilsvarer grekernes Zeus og vår egen Odin.

Jeg har ikke klart å finne et bildet av speilet på nettet, men jeg gir meg ikke av den grunn. Nok en gang tar jeg kontakt med rette instanser og spør om informasjon.
Adressanten er denne gangen museet i Vetulonia.Vegoia (etruskisk: Vecu ) er en etruskisk nymfe som historien mener å ha skrevet deler av en serie med hellige bøker, å ha introdusert kunsten til det etruskiske folket, var opphav til reglene og ritualene for markering av land og kontrollerte overholdelse, respekt og bevaring av grenser.
Lasa Vecu er også kjent for å ha skrevet lovene om "hydraulikk", og har dermed et spesielt forhold til regulert vannføring!!!
Vegoia er også kjent som Vecu, Vecui, Vecuvia, Vegoe eller Begoe til og med Bigois som det noen ganger vises til. (se: Liste over etruskiske mytologiske figurer ).
Som regel opptrer Lasa sammen med gudinnen Turan som jeg har mange innlegg om på bloggen blant annet under etiketten Fruktbarhetsgudinner.
Klipp fra boka:


Så er det bare å vente på svar! Kan det da kalles et UNDER?Lasa er skjebnegudinne, så mulig ho skaper UNDERE også!

8 kommentarer:

 1. Jo da - små og store undere skjer hele tiden, selv om vi ikke alltid er oppmerksomme på dem! En fin uke ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 2. Vi hoppas på ett under och att du får svar och en bild från museet! Det var ett intressant inlägg där jag lärde mig något nytt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanske sker det ett under -eller att du i varje fall får svar på din fråga, Tack för en intressant och spännande tolkning av veckans ord.

   Slett
  2. Takk, Benedikte, vet ikke hvordan jeg skal få svart deg!

   Slett
 3. Hoppas på att undret sker och att du får svar :) Intressant inlägg!

  SvarSlett
 4. Hoppas också att du snart får svar. Mycket intressant inlägg om att det tydligen funnits samfund för länge sen där kvinnan varit likställd med mannen. Kanske något att forska om.
  Ingrid

  SvarSlett
 5. I samernas forntida värld var kvinnan likställd med mannen om än de hade olika uppgifter.
  Det du visar är intressanta uppgifter att kanske forska om.

  SvarSlett
 6. Vilket fantastiskt informativt och intressant inlägg och svårt men hoppas på under och eller att svaret kommer Tack för att du är med och för din egna speciell tolkning KRAM

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!