tirsdag 9. januar 2018

Quinoa er det samme som melde
Quinoa (Chenopodium quinoa) er en vekst fra Sør-Amerika der frøene kan spises, og er et alternativ til ris og poteter.
Quinoa har fra gammel tid vært et viktig innslag i Andesbefolkningens mat, blant annet i inkatiden. Den er fremdeles i dag en av de viktigste vekstene i Andesregionen. Quinoa har høy ernæringsmessig verdi. Det er en nøysom vekst som stiller små krav til vann og næring. Planten har et høyt innhold av de essensielle aminosyrene lysinm metionin og treonin som det er lite av i korn og belgvekster. Den inneholder ikke gluten. Verdens helseorganisasjon regner aminosyresammensetningen som fullgod med proteinene i melk.
2013 ble kåret til det internasjonale quinoa-året. Kilde, kilde

Til min store forbauselse ser jeg likheten til planta melde som i vikingtida her var en viktig nyttevekst og et vitamintilskudd... og som vi etter beste evne nå prøver å luke vekk i bedene våre!
Jeg har et eget innlegg om nyttevekster i vikingtida, planlagt i september, som jeg postlegger i morra!

Melde (Chenopodium) er ei planteslekt med rundt 150 arter i amarantfamilien som vokser over store delar av verden. «Melde» blir brukt som navn på mange av artene i familien. Mange av dem er blitt brukt som matplanter i lang tid, flere av dem som spinatvekster, men også som korn gjennom quinoa. Elles er mange meldeplantar rekna som ugress. Kilde
Folket i Andersfjellene lager gryn av frøene fra quinoaplanta. 

For oppbevaring må frøhodene tørkes, og skallet fjernes for å unngå spiring.Tørre frø kan lagres rå til de blir vaska eller mekanisk bearbeida for å få bort det bitre laget som inneholder saponiner. Frøene må tørkes igjen før de lagres og selges i butikkene.
Dette er et helsemessig godt alternativ i matlaging.
Høsting av quinoa ble en del av jordbruket allerede for 3000 til 4000 år siden. Planta har nærmest alltid vært et viktig innslag i matkulturer rundt Andesfjella. Inkaene som holdt avlingen for å være hellig, refererte til den som chisoya mama eller "mor til alle korn", og det var incakeiseren som tradisjonelt sådde de første frøene ved hjelp av "gyldne redskaper".
I løpet av den spanske erobringen av Sør-Amerika kalte kolonistene det "mat for indianere", og på grunn av plantas betydning i urfolks religiøse seremonier, forbød Conquistadors avling på et tidspunkt, og inkaene ble tvunget til å dyrke hvete i stedet. Kilde
Dette innlegget er med på ukas utfordring, HELSE: 10 kommentarer:

 1. Så spennande !!
  Alt du veit !
  Eg trur ikkje eg kjenner planter som liknar på Melde.
  Meina du det finst i våre hagar f.eks ?
  Tenk kor sunn denne planta er, i dag når mange reagera på gluten i mjølet. Nokon bør begynne å dyrke Quinoa.

  SvarSlett
 2. Hei, vet ikke hvor varmekjær melde er , men her i mine bed .... og i veksthuset, trives de veldig godt. Bildet nummer 2, er av en av "mine"!

  SvarSlett
 3. Fra Wikipedia: Meldestokk er vanleg i heile Noreg. I låglandet er han det vanlegaste sommareittårige ugraset både i hagar og landbruk.
  Om planta er rekna som ugras, kan ein nokså lett fjerna henne gjennom radreinsing, hakking, luking eller plantedrepande middel.

  SvarSlett
 4. Härlig sammanfattning av hälsan med quinoa. Jag har en qinoapåse i skafferiet. Måste nog göra något av det som är i den, så här i nyårstider.

  SvarSlett
 5. En spännande och hälsosam växt. Jag har aldrig tagit reda på mållans frön, men bladen har jag använt, både i sallad och stuvad som spenat :)
  https://ankisbildblogg.wordpress.com/

  SvarSlett
 6. Veldig viktig det du skriver - hva du vet!
  Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 7. Har det i skafferiet, men glömmer bort att göra något med det! Får nog ta och se till att det blir ändring på det :)

  SvarSlett
 8. Har ett paket i skåpet och använder quinoan ibland! Kul att du berättar lite om den!

  SvarSlett
 9. Här fick jag lära mig något nytt, tack för det! Det är roligt att lära sig om olika växter och vad de kan användas till och hur de kan hjälpa till för en bättre hälsa och välmående.

  SvarSlett
 10. Hej, du är kunnig i växternas värld. Svinmålla äter jag på sommaren, både frön och blad, quinoan kostar många pengar men finns hemma ibland. Nyttiga frön det där.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!