Plansjen øverst er også i innlegget for i går, og den oppmerksomme leser ser at det står mykensk kategori i bunnteksten på plansjen. Dette mønsteret er altså det samme rundt middelhavet som på Stillehavskysten av Sør-Amerika, halve verden rundt!
Adrinka/Vest-Afrika!
Med søk på dette utsnittet, kom jeg til en side med mange indianske symboler. Jeg lot ikke sjansen gå fra meg, og skrev i kommentarfeltet:
Kan det jeg trodde var stiliserte bølger, være armene til en blekksprut?
Og dette er ikke nok undring, fordi inkasymbolet er heller ikke enestående i sitt slag. Da jeg lette etter informasjon om mønsteret på smykket, kom jeg over sider med tilsvarende symbol, kalt kaikalak, hjemmehørende i Kyrgyzstan og kulturen til det tyrkiske folket karalpak som opprinnelig levde i Uzbekistand.
http://www.karakalpak.com/qarshins.html
Se http://occupyilluminati.com/the-chakana-and-the-qapacaan/
Se http://occupyilluminati.com/the-chakana-and-the-qapacaan/
Bildene nr. 1, 2 og 4 er lånt, i tillegg til plansjene og skjermbildene.
Her inkasymbolet på et smykke jeg ikke kjøpte.... og et teppe fra Kyrgyzstan, Uzbekistan og en kelimpute.
Det tyrkiske uttrykket kilim / kelim, fra persisk gelīm (گلیم), er muligens av mongolsk opphav. Kurderne har sitt egen navn: berr. Kilde
Kelimmotiv
Det skal bli interessant å følge dette sporet videre...
Ikke nok med det, se likheten mellom blomstermønsteret på seremonistolen i San Fransicuskirken i Lima og stølene på bunadsbeltet mitt!
11. november 2018 er jeg kommet ved en tilfeldighet et godt stykke videre på "kulturjakta", se innlegget:
Brikkene faller på plass; vår felles kulturarv og dens kromspring
So very beautiful
SvarSlettJa, mønster mon tro hvor kommer den fra? Det er spennende, bare tenk på åttetall-rosa som vi kaller Selbu-rosa, den finnes over hele verden. Så lenge det har vært skapende mennesker på jorda har har man lekt med buer og linjer, som har blitt mønster, morsomt er det.
SvarSlett