tirsdag 19. juli 2016

Vindel
De åpner seg i lyset og lukker seg når sola går ned, derfor kalles de Morning glory på engelsk.

Vindelfamilien, tofrøbladet plantefamilie med samkronet klokke- eller traktformet blomst og kapselfrukt. Stenglene slynger seg til venstre. 1650 arter i 55 slekter. 
Vindel, og Calystegia, planteslekter i vindelfamilien, slyngende urter som vrir seg til venstre. Bladene er hjerteformet, blomstene traktformet. 250 arter i Convolvulus, 25 i Calystegia. 
I Norge:
åkervindel, flerårig vandrende planteart i vindelfamilien. Opptil 1,5 m lang klatreplante med pilformede blad og helkronede hvite eller rosa blomster. I tillegg til frø sprer åkervindel seg med krypende formeringsrøtter som vokser bølgeformet bortover i jordlaget og sender opp lysskudd fra adventivknopper. Åkervindel er en kosmopolitisk art som vokser på dyrket mark, veikanter, avfallsplasser, jernbaneskråninger osv. nord til Trøndelag, fortrinnsvis på varme, lette jordarter. Opptrer som ugress i hager, parker og åker. Åkervindel kan være svært brysom i sørligere land, men er sjelden noe stort problem hos oss. Der den forekommer, er den imidlertid vanskelig å bekjempe både med mekaniske metoder og med kjemiske middel.
strandvindel blir opp til 3 m lang, og har traktformede hvite eller rosa blomster, vanlig på strandkanter til Trøndelag, fortrinnsvis på steder hvor tang skylles i land. Brukes av og til som prydplante i hager. I folkemedisinen brukes den som avføringsmiddel. I tillegg til frø sprer planten seg med tykke, sterkt grenete jordstengler som vokser i de øvre 30 cm av jorden. Opptrer som ugress i åkerkulturer, hager og parker, men er sjelden noe stort problem i Norge. Kilde

2 kommentarer:

  1. I know this bloom very well. We named they Ackerwinde, sorry I don't know the english translation. Maybe Field Bindweed?

    Cheers, Heidrun

    SvarSlett
  2. Nydelig blomst! I dag har vi sol og varme, men det blir visst bare i dag. I morgen kommer regnet! Ha en fin dag :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!