søndag 31. juli 2016

Nellik i variasjoner
På lufteturene med hunden min har jeg gått forbi hager med nellik av ulike slag. Det slo meg at det må være et stort antall typer av plantene. Det gjorde meg nysgjerrig ... kanskje jeg kunne anlegge et bed bare med nellik! En vill idé som ikke umiddelbart vil bli realisert.Maturtebedet

Nellik (Dianthus) er en slekt blomster i nellikfamilien. Plantane er stauder med motsatte, voksdekte blad. Blomstene sitter på enden av bladbærende stengler, og mange har sterk lukt som kan minne om lukta til kryddernellik. Flere nelliksorter vokser i Norge.

Nellikblomstene har alle fem kronblad som ofte har frynsete kanter. Blomstene kan ha ulike farver, men ulike styrker av  rosa er vanlig. KildeKjente slekter: 
Arvar (Cerastium)
Nellik (Dianthus)
Sagina
Knavel (Scleranthus)
Lychnis
Smelle (Silene)
Bendel (Spergula og Spergularia)
Stjerneblom (Stellaria)


Frøyas stjernebed


Dianthus blomster (Dianthus spp.) Er også kalt "pink". De tilhører en familie av planter som inkluderer nelliker og er preget av krydret duft som blomstene avgir. Dianthus er hardføre stauder oftest brukt i bed eller potte.  De er nøysomme, klarer seg med lite stell. 
Busknellik er også kalt Søt William (Dianthus barbatus) og har en duft som kan minne om kanel. Blomstene er små og sitter i klaser -og stilkene vanligvis mellom 15 og 45 cm høye. Blomstene forekommer oftest i rosa, lakserøde, røde eller i hvite nyanser. Bladverket er slankt og tynt spredt på tykke stilker. 
I 1971 utvikla en oppdretter planter som ikke setter frø, og de fikk derfor forlenga blomsterperioden. Moderne varianter vil vanligvis blomstrer fra mai til oktober. 
Planting nellik i full sol, delvis skygge eller der det er minst 6 timer sol. Plantene trenger fruktbar, godt drenert jord som er alkalisk. Vent til faren for frost er over med planting og plassere dem på samme nivå som de hadde i pottene, med 30 til 45 cm mellom plantene. Ikke dekk til rundt dem. 
Vann dem bare ved bunnen av anlegget for å holde bladverket tørt og for å hindre muggdannelser. Vann plantene når det er tørt og bruk gjødsel hver seks til åtte uker.  
Noen varianter av dianthus er sjølsående, så å fjerne visne blomsterhoder er ekstremt viktig for å redusere uregulert såing og for å oppmuntre til mer blomstring. 
Perennial variantene har kortvarig blomstring og skal formeres ved deling, tips stiklinger eller lagdeling. Dianthus frø er også lett å få tak i på hagesentrene og kan sås inne seks til åtte uker før faren for frost er over.


Inngangsbedet

Nellik trives nesten på enhvert sted og region. Den typiske årlige dianthus er Dianthus chinensis, eller kinesisk nellik. De flerårige variantene omfatter Cheddar (D. gratianopolitanus), Cottage (D. plumarius) og gress rosa (D. Armeria). Bladverket på alle disse er blå-grå og hver enkelt kommer i alle regnbuens farver. 
D. barbatus er vanlig Søt William og er toårige. Det er både doble og enkle blomster og typen frør seg sjøl. 
Allwood rosa (D. x allwoodii) har langvarig  blomstring som strekker seg minst i 8 uker. De er stort sett doble og kommer i to størrelser, 7 til 15 cm og 25 til 45 inches høy. Kilde

Nå vet jeg hvorfor busknellikene mine i dufthjørnet på verandaen ikke kom tilbake i år! De er jo toårige. Jeg ble derimot tilgodesett med frodige planter i mange rosa nyanser i Frøyas stjernebed. Disse må jeg ta frø av i år. I vår sådde jeg frø fra pose, så neste sesong er i varetatt. Og det samme gjelder for sommeren 2018!
Jeg har en plante i maturtebedet til tross for at den ikke er spiselig. Kryddernellik er nemlig en helt annen plante, faktisk et tre!2 kommentarer:

 1. Stunning aspects in macro, seen in so up close! Lovely flowers! these dianthus are called "Garofite", in here.
  A very good start in August!

  SvarSlett
 2. Einige med deg, nellik er flotte planter.
  Og så artig at dei finns i så mange variasjonar,
  og kjem att år etter år visst ein er heldig.

  Ynskjer deg fine dagar i august !

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.