fredag 15. juli 2016

Blomster i farvevariasjoner
Jeg skrev for kort tid sida et innlegg om rosa og hvite blomster på ryllik og ville gjerne vite hvorfor det er sånn. Kanskje noen kan gi svar. 
Vi vet jo at hortensia forandrer fave alt etter hvor surt eller basisk jordsmonnet planta gror i, er.
Hvordan har det seg at hvitveis noen ganger er rosa, og forglemmegei forekommer i både hvit og rosa utgave i tillegg til den vanlige blå?
I dette innlegget har jeg bilder av to typer blomster som også opptrer i to ulike farver, storklokke i blå og hvit, og malva i rosa og hvit. I den buketten har jeg også hvite Morning glorynorsk navn: Praktvindel, praktsnerle. I vill tilstand finnes jo den i rosa også!
Det er naturlig variasjon eller er det ulike typer?
det gjelder jo også revebjeller, har både hvite og rosa i haven...

7 kommentarer:

 1. Dette er også veldig spennende for meg som driver med farger. Men jeg kan ikke svare deg.
  Jeg vet at fargene på blomster har med bestøvning å gjøre - fargene skal tiltrekke seg insekter. Noen blomster forandrer farge, eller demper fargen når bestøvningen er fullført. Da trenger de ikke tiltrekke seg flere. Men dette er noe annerledes. Men kan noe av svaret ligge i dette? Naturen er ikke enkel å forstå. Dessuten har insekter annet fargesyn enn oss. Hvitt er ikke hvitt for sommerfugler. Antagelig ser de ultrafiolett, som vi ikke ser.
  Hvis vi finner ut mer må vi dele. God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
 2. Det är två vackra sommarblommor gör mig glad när jag ser dom
  Ha nu en fin fredag
  kram Meta

  SvarSlett
 3. Interessante betraktninger.
  Det med surheitsgraden har betydning på Hortensia det veit eg av erfaring. Min er blå, men av og til rosaskjær om eg ikkje passa på å hindre kalkholdig tilmærmimg.
  Eg har sett rosa kvitveis og undra meg over det.

  SvarSlett
 4. Mange steder i landet vokser det knall rosa ryllik i vill tilstand, mest i Nord-Norge tror jeg!?! Kan det ha med klima/lysforhold og gjøre at vanlig ryllik kommer med hvite og lys rosa blomster? Ha en fin fredag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Som du ser på bildet i innlegget mitt om ryllik, så vokser plantene med rosa og hvite blomster side om side! Like rammevilkår mao.

   Slett
 5. Lovely shots of the bellflowers and mallows!
  Thank you for your participation in the Floral Friday Fotos meme,

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!