torsdag 2. april 2015

Påsketradisjonene våreCape Town-perlehøne

Denne posten dukka opp uten mitt vitende i fjor påske. Det var en post som skulle ligge på vent, så har den blitt liggende på vent, og på vent, og da jeg skulle oppdatere alle påskepostene med påskeetikett i fjor, så snek den seg fram, og to bloggere var kjappe med å oppdage uhellet. Nå henger de med denne påska når innlegget legges ut på nytt noe revidert!

Norske påsketradisjoner
Man mente at Kristi kors var skåret på Skjærtorsdag, så denne dagen skulle ingen bruke øks eller kniv. Kvinnene skulle ikke strikke, for pinnene minte om lansene Jesus ble stukket med og tornekronen han måtte bære.
I katolsk tid skulle det være helgedagsfred Langfredag. Men etter gammel norsk tradisjon skulle alle slite og sørge. Man tok derfor på seg det tyngst mulig arbeidet. Enkelte la småstein i skoene for å minnes Jesu lidelser. Barna skulle være stille og fikk ikke leke, og alle - både voksne  og barn skulle gå i gamle, slitte klær denne dagen.
Noen steder har det vært tradisjon å heise flagget på halv stang Langfredag - og så heise det til topps på Påskemorgen. I kirkene står alteret upyntet fra Langfredag til om morgenen Påskedag. Etter tradisjonen skal alteret 1. Påskedag være pyntet med hvite blomster som er gledens farve.
Mange steder var det vanlig å dra opp på en fjelltopp tidlig Påskemorgen. Man trodde sola oppførte seg helt spesielt denne dagen og danset på himmelen, i glede over Jesus oppstandelse. Påsketider ble det tydet  mange værtegn i gamle dager. Blant annet ville det bli frost i lang tid framover hvis det var frost natt til Påskedag og påfølgende søndagsnatt. Dersom det regnet påskedagen var det varsel om en dårlig sommer.

I Tyskland og Sveits dukka påskeharen opp som påskesymbol på 1700-tallet. I Nederland finner barna farvede, hardkokte egg som påskeharen har gjemt utendørs.
Påskeegget
Å farve og dekorere egg er en eldgammel tradisjon, fra orienten. I øst - og mellom Europa er eggdekorering blitt en fantastisk kunstart. Blant annet i Tsjekkia, Slovakia og Polen er det påskekonkurranser i eggdekorering. I mange land var det tradisjon at jentene ga sin utkårede farvede påskeegg. Tyskland er det  tradisjon for å spise grønnfarvede egg skjærtorsdag som på tysk heter Gründonnerstag.
Det eldtse dekorerte egget  som er funnet, kom man over i en grav som er fra ca 300 e Kr.
Røde egg symboliserer Jesu blod, og egg som pyntes med blå prikker skal symbolisere Marias tårer som hun gråt da Jesus ble hengt på korset.
Egget er symbol for livskraft , skapelse, nytt liv og oppstandelsen. Graven kunne ikke holde Jesus slik som eggeskallet heller ikke makter å holde tilbake det nye livet som bryter seg vei og sprenger alle hindringer og stengsler.  Rundt vårjevndøgn (20.mars) begynner hønene igjen å verpe etter en lang og mørk vinter, og kyllinger klekkes på denne tiden.
Påskekyllingen symboliserer nytt liv.

Påskelys
Tidligere brant man påskelys i 40 dager - til Kristi Himmelfartsdag - for å symbolisere at Jesus var sammen med dispilene i 40 dager etter oppstandelsen.

Påskekort
I begynnelsen av forrige århundre (1900) var det nesten like vanlig at folk sendte påskekort til hverandre som julekort. Motivene var for det meste høner, kyllinger, egg, påskehare, barn og vårblomster. På kortet fra Lena som jeg fikk påska 1965 er det et typisk motiv.
Det eldste påskesymbolet
Lammet er det eldste påskesymbolet og var opprinnelig en offergave. Til en jødisk tradisjon hører blant annet slakting av påskelammet. Hos oss er påskelammet symbol på at Gud ofret sin sønn for vår skyld. Jesus ble kalt for "Guds lam".


 Tornekronekvist fra Israel


Korset
Korset står i dag som symbol for kjærlighet, håp, liv, velsignelse, tilgivelse og glede. Det er det helt motsatte av hva korset ble forbundet med på Jesu tid. Av alle henrettelsesmetoder var det å bli korsfestet noe av det mest grusomme og smertefulle. Det var også den mest fornedrende måten å bli straffa på. Et kors ble kalt forbannelsens tre. Det var et sted hvor verstingene endte sine liv.
Korset var altså opprinnelig noe som ble forbundet med død, straff, sorg, hat og et sted  der alle håp ble knust. 1. påskedag som feires til minne om oppstandelsen, snudde dette på hodet... I dag symboliserer korset det aller sterkeste som kan forbindes med kjærlighet.
Blomster
Påskeliljer er symbol på renhet og nytt liv. Bjørkekvister og gåsunger  brukes også som påskesymboler. De skal minnes oss om livsgnist og frukltbarhet og at nytt liv spirer fram. Under knoppene ligger klimen til nytt liv gjennom hele vinteren. Det er et symbol på at det er nytt liv etter død og håp etter håpløshet!
Sommerfuglen er et påskesymbol på oppstandelsen. Etter puppestadiet kommer sommerfuglen fram i en utrolig vakker og fullkommen skapelse..
Noen påskesymboler er felles for hele kloden, andre varierer fra land til land.Påska på Lia i fjor

Det spørs om ikke påskeinnholdet på bloggen blir noe mindre med åra framover. Nå er det meste brukt opp - og noe har også blitt gjenbrukt!

Rydding på loftet kan gi mange hyggelige overraskelser som denne kyllingen den eldste sønnen lagde til påska i 1988!

Sia ønsker god påskehøytid!
Vi så den første humla i går. Stor og rund surra den rundt krokusen. Endene er kommet til dammen...


1 kommentar:

  1. Nydelig og bra innføring i tradisjonene våre. Ha en flott påske sammen med dine!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!