torsdag 30. april 2015

Norsk kultur, Østfoldmat; Slåper
Slåpekratt på Hvaler
I tidligere tider trodde folk slåpebusken hadde overnaturlige krefter, og det var tradisjon å henge opp slåpekvister for å beskytte seg mot hekser Valborgsmesseaften.
Slåpe blomstrer på bar kvist i mai, og det hvite blomsterfloret kan se ut som bølger av snø på avstand, vakkert, hvitt og mandelduftende. SLÅPE – Prunus spinosa (flott side).
Kvelden før Valborgmesse
Kvelden før og natt til 1. mai er en natt som er nært knytta til troen på hekser. Valborgmesse eller Gaukmesse ble holdt dagen etter, altså 1. mai. Kvelden kalles derfor Valborgsmesseaften eller Valborgsaften.Heksene reiser til BlocksbergDenne natten sa folketroa at heksene fløy på sopelimer til Blocksberg. Blocksberg er faktisk et sted, det er et fjellområde i Tyskland. Det var spesielt i de områdene hvor Valborgsaften ble feiret, at forestillingen om heksesabbaten på Blocksberg stod sterkt. Derfor gikk mye av feiringen ut på å skremme heksene. Dette ble gjort med bålbrenning, avfyring av skudd og mye bråk av alle slag.I våre dager er hekserier ganske populært og mange steder i Tyskland og Østerrike er det moderne heksesabatter, spesielt populær er selvsagt heksesabatten på Blocksberg. Den gamle heksedanseplassen Thale i Østerrike er også et populært sted. I vår dager reiser heksene med bil og ikke på sopelimer.ValborgsmesseValborgsmesse er en katolsk helgendag til minne om en engelsk prinsesse som het Walburga. Hun levde så tidlig som på 710-779 og ble gravlagt i Eichstätt i Tyskland. Fra gravsteinen skal det i følge historien ha rent en helbredende væske. Walburga feires fortsatt i den katolsk kirke, men dagen er flyttet fra 1. mai til 25. februar i våre dager...KildeValborgssaften - det er i dag!

1 kg slåper som har hatt en frostnatt eller vært innom fryseren  (prikkes gjerne med nål)
5 dl vann, kokende
5-6 dl farin
2-3 ml atamon (butikk) eller natriumbenzoat (apotek)
Legg rensede og skylte slåper i en kjele av rustri stål eller et plastkar, hell over kokende vann, sett på lokk og la stå 24 timer. Sil av saften, kok den opp og hell over slåpene igjen. La stå nye 24 timer. Gjenta prosessen en tredje gang.
Sil saften, ha i sukkeret, kok opp under omrøring. Ta kjelen av varmen og skum godt. Rør inn konserveringsmiddelet i en skje saft og bland med resten av saften. Fylles på rene, varme flasker som korkes tett.Kilde

Slåpevin har jeg lagt ut en oppskrift på i 2009
Annen slåpevin


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!