lørdag 4. april 2015

Dyrt egg
Troen på egget som livgivende kraft og som fruktbarhetssymbol følger alle skikker med egg.
I Tsjekkia og Russland har de spesielle tradisjoner for pynting av egg med pålimte perler, snorer, glitter og annen pynt.
Lånt bilde
....på bordet står et stearinlys og en kjele med bivoks. Like ved ligger en kiska, en liten penn. Et halvt dusin farver  står på en side. I en bolle ligger gamle, hedenske symboler for fruktbarhet - ferske, nylagte egg, hvite og uten flekker.
Så kommer en vakker, svarthåra dame kledd i en brodert bluse og setter seg, bøyer hodet og gjør korsets tegn.
Bozheblahoslovy é pomozhy, sier ho, Gud velsigne og hjelpe oss.
Som hennes forfedre dekorerte egg i gleden over at våren m kom med nytt liv, minnes ho gjenfødelsen.
Så tar ho opp et egg, skriver på det med pennen,  rette linjer med smelta bivoks på den bua overflata. mønsteret tar form og ho dypper egget i bollen med gult farvevann. Påfører nye linjer med voksen og dypper på nytt i et mørkere farvebad. Teknikken kan likne batikk.
Til slutt fjerne ho all voksen. En skjør juvel er skapt! Et belegg med herding beskytter mønsteret. eggeplomma vil bli til en tørr klump og hvitten vil bli til støv. Det farvelagte skallet vil vare for evigheten.
Ukrainerne kaller denne dekoreringa for pysanky som betyr å skrive. Tradisjonen overleveres fra mor til datter.
Resten av teksten handler om hvordan utvandrete ukrainere har videreført tradisjonen med å dekorere påskeegg i Amerika.Og så har jeg navndag i dag!

1 kommentar:

  1. Du verden så flotte og dekorative egg. Men aldri i livet har jeg blitt å kjøpt et egg til 120 mill. Men fin å se til var den ingen tvil.

    Ha en fin påskeaften der du er!

    Varm hilsen fra nord

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!