mandag 6. april 2015

2.påskedag, Påskenøtter og Påskeøya
Tradisjonen med å rulle egg på 2. påskedag.
Den første registrerte feiringen med eggrulling på mandag 2.påskedag, skjedde ved Greenwich, England. Det var en årlig festival som varte hele dagen, og er blitt en av de vanligste lekene som holdes i dag. Konkurransen går ut på å rulle egg (basert på ideen om å rulle bort steinen som var på Kristi grav).Tradisjonen fortsetter!
Det hele starta i 1835 av Jacob Grimm og andre forfattere mente at de førkristne sakserne hadde en fest om våren til ære for gudinna Eostre. Festen ble holdt på vårjevndøgn, ca 21. mars. Grimm  antyd også at dyret hennes "sannsynligvis" var en hare, og at egget symboliserte gjenfødelsen av naturen i løpet av våren. Noen hevder at pave Gregor den store hadde beordret sine misjonærer å bruke gamle religiøse steder og festivaler og absorbere dem inn i kristne ritualer der det var mulig. Ifølge Grimm og hans tilhengere var den kristne feiringen av Kristi oppstandelse ideell til å bli slått sammen med den hedenske festen for Eostre og mange av tradisjonene ble adoptert inn i de kristne festlighetene. I England, Tyskland og andre land, trilla barn tradisjonelt egg ned åssidene i påska. Dette kan ha blitt et symbol på rulle bort steinen foran Jesu Kristi grav før hans oppstandelse. Kilde I Storbritannia går tradisjonen med å rulle dekorerte egg ned gresskledde åser tilbake hundrevis av år, og er kjent som "pacesom -egging", fra gammelengelsk Pasch, betyr Pesach eller påske. Eggene ble tradisjonelt pakka inn i løkskinn og kokt for å gi dem et marmorert gult utseende (i dag er de vanligvis malt) og barna konkurrerte om hvem som kunne rulle egget sitt lengst. Det er en gammel Lancashire-legende som sier de ødelagte eggeskallene måtte bli knust skikkelig etterpå, eller så ville de bli stjålet og brukt som båter av hekser. Egg ble spist på påskedag eller gitt som pace-egg. De som konkurrerte gikk i tog gjennom gatene, de var kledd ut og sang tradisjonelle pacemaker egg-sanger. De samla inn penger til premier før de utførte tradisjonelle mumming- opptrinn som har røtter helt tilbake til middelalderen.
En lignende skikk finner vi også i USA, men her trilles eggene på flatmark ved hjelp av en skje.
Farving av egg
Naturlig farving
Dekorerte egg
Flere farver

Til ekte eggfarging, bruker vi naturfarger:
Grønne egg, får man av å koke dem i spinatvann.
Røde egg, får man av å koke dem sammen med rødbeter.
Lyseblå egg, får man av å koke dem sammen med rødkål.
Kraftige gule egg. får man av å koke dem sammen med gurkemeie.
Vanlige gule egg, får man av det brune skallet på løken.
Eller man kan rett og slett ha konditor farger i vannet.
Dersom du ønsker en mørk farge på eggene, koker du dem i 10 min, og lar dem avkjøle i vannet. Ønsker du en lysere farge på eggene, koker du dem i 10 min, og tar dem opp av vannet. 
PS! For å farge eggene gule, må du først koke løk skallet i 30 min.
Deretter heller du vannet gjennom en sil og lar det avkjøle.
Siden legger du eggene i det kalde vannet og lar dem koke til de har fått god farge. Tilsett noen dråper eddik så fargen fester seg.
/ message sig

1. Rosa
Rødbeter i vannet. Bruk helst fersk rødbete, men jeg brukte på glass og det funket og. (jeg hadde i blåbær også og fikk dermed flere farger på ett egg.)
2. Beige med brune prikker
Kaffe! Kok i kaffe, eller ha noen skjeer kaffe i kokende vann.
3. Lilla
Blåbærsyltetøy. Ta et par skjeer  syltetøy i vannet.
Kilde
Du kan bruke f.eks. løkblader, kaffe, te, rødbeters og  spinat eller sjøvann.

Opprinnelig skulle eggene være røde eller gule - solas farver - og man piste egget til ære for sommeren som skulle komme. Andre fortellinger sier at hønene verpa så mye egg siden det ble lysere dager, og for å bli kvitt alle eggene, ble det nødvendig å spise mange.
På 1700-tallet ble eggene dekorert med figurer eller mottakerens initialer.
Dette egget er kokt etter en gammel kinesisk metode: Kok egget i 5 minutter, slå skallet forsiktig mot noe hardt hele veien rundt, så det sprekker. La skallet bli sittende og kok egget videre i vannet som np tilsettes en håndfull teblader.
Når egget har kokt i 6-7 minutter til, så helles det kaldt vann over det, og skallet tas forsiktig av. teen har nå trukket gjennom sprekkene i skallet og marmorert egget.
I innslaget til løsningen på Påskenøttene for i går kveld viser tikien som eldstesønnen har lagd. Moro! Programleder Øistein Bakke står foran den: NRK TV, Påskenøtter
Se Thor Heyerdahl på Påskeøya...
Den nederlandskeoppdageren admiral Jacob Roggeveen  kom med tre skip til øya 1. påskedag (5. april) 1722 som den første européer, og ga øya navnet Påskeøya. Da bodde det flere tusen mennesker på øya. Kilde
1 kommentar:

 1. Spennende med alle disse tradisjonene som skapes rundt omkring.
  I dag holder jeg meg innendørs. Regner mye og jeg gikk 8 km lang tur i går og det var herlig.

  Gleder meg over at hverdagen er tilbake i morgen!

  Kos deg med siste dagen av påsken.

  Varm hilsen fra nord

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!