onsdag 20. august 2014

På vandring i Gamlebyen med streikende lærere
Tidliegere kollega på naboskolen, lokalhistoriker og forfatter Svein Skahjem fortalte med innlevelse og engasjement om livet i Gamlebyen fra den spede starten på midten av 1500-talet fram til vår tid. Bildet øverst viser huset til kunstneren Waldemar Dahl. Kollega Arne Ulfeng Hansen som har vokst opp i Gamlebyen, krydra med sjølopplevde historier.
I det gule huset bodde Gamlebyens første skoleleder. Rektor Haugen hadde over 200 elever i klassen å ta hånd om. Humoristisk ble det nevnt at .... ja, jeg vil ikke nevne det!
(Se jeg skriver ja, positivt, ikke neiiiii som vi så ofte hører i starten av et svar!)
Hans Nilsen Hauge var slaktersvenn i det rosa huset, og alle stein som er brukt til å bygge de militære verkene, er brent i egne ovner rett bak festningsvollene.
Gledelig gjensyn med tidligere kollega som nå lever et godt liv som pensjonist i Gamlebyen. Full støtte til oss streikende fra Tone!
Bakgården til Tone. De fleste husene i Gamlebyen har fantastiske bakgårder med bungnede frukttrær og blomsterbed i fullt flor.
Gymsalen til Gamlebyens skole som nå huser Plusskolen. På vollene rett utenfor vokser nydelige, ville blomster.
Den gamle ringeklokka er detaljer som jeg tidligere ikke har lagt merke til.
Men i dette huset har det skjedd viktige begivenheter. 
15.august 1814 ble konvensjonen om våpenhvile mellom Sverige og Norge undertegnet av kong Carl Johan nettopp i Commandantgaarden. Norges fikk sin selvstendighet, Grunnloven sin legetimitet, og Kieltraktaten skulle ikke lenger gjelde.
Fra Commandantgaardens grønne lunge.
Byvandringen ble en stor opplevelse, vi fikk ny kunnskap om livet i byen. Det ble en fin bruk av noen formiddagstimer under streiken. Takk for initiativet!
Noen lærere er på jobb, og på sletta foran tårnet på Isegran "slo elevene på ring", også det praktisk undervisning som formidler viktig kulturhistorie. Har mange ganger tenkt et prosjekt med leker fra "gamle dager". Unger må ikke slutte å leke! Hvem vet lenger hva det er "å kaste på stikka"? Hva kan elever lære av gamle leker og aktiviteter? En hel haug...4 kommentarer:

 1. Tack för att du delade den rundvandringen med oss. Vem vet kanske jag hamnar där nån gång. Mannen kör ju grupper till Norge så vem vet
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  SvarSlett
 2. Hei!
  Så er jeg i streik også!
  Takk for flott vandring i gamlebyen der er det fint!

  SvarSlett
 3. Det var en fin rundvandring. Vackra bilder på både blommor och hus.

  SvarSlett
 4. Lovely pics here :)
  When we walk, we discover so much :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!