søndag 10. august 2014

Diplocarpon rosae, svarte flekker på rosebladene


På våren under fuktige forhold spres sporer med vind og regn til nye bladvev. Ved infeksjon utvikler sykdommen seg fra de laveste bladene og oppover. Det vises som utglisning og svarte flekker på bladene.
De svarte flekkene er sirkulære med perforerte kanter og med en diameter på 14 mm. Hardt rammete planter vil ikke vise det sirkulære mønsteret, men en stor, svart flate. Den vanlige behandlingen av sykdommen er å fjerne de skadde bladene og spraye med antimykotiske oppløsninger. Noen greiner og stammer på rosene kan bli påvirka hvis de forblir ubehandla, og vil føre til progressiv svekkelse av rosene.
Fjern infiserte blad fra plantene og løv fra bakken. Det vil forsinke spredningen av infeksjonen som f.eks. ved vanning av planter. En infisert plante bør bli fjerna fra området, noe som vil redusere spredning av infeksjonen til andre anlegg, men dette er ofte ikke ønskelig. Soppmidler som for eksempel mancozeb, Chlorothalonil, flutriafol, penconazole, eller kobber-baserte produkt, anvendt på nye blad hemmer veksten eller den første forekomsten av svarte flekker. Blandingen kan brukes til å kontrollere sykdommen. Hvis en mer naturlig metode er ønska, er fortynna neem olje effektivt både mot svarte flekker og som et insekticid mot bladlus. Det er vanligvis nødvendig å gjenta sprøyting på syv til 10-dagers intervaller gjennom den varmeste delen av vekstsesongen.Soppen er mest aktiv ved temperaturer lik 24-32 ° C.

Neem
Middel mot parasitter og skadeinsekter
En rekke naturlige, ikke giftige insektmidler (som lukter omtrent som hvitløk) inneholder blad eller frøolje av neemtreet. Oljen fra frøene kalles margosaolje. Det er en olje som ikke tørker, og som har insektsdrepende og antiseptiske egenskaper. Oljen, eller en ekstrakt av bladene og barken, brukes i landbruket som et av de mest effektiv naturlige stoffene for bekjempelse av insekter og sykdommer. Treet er så høyt skattet for sine insektsdrepende egenskaper at det i Afrika plantes som hekker for at bøndene skal ha lett tilgang til materiale for beskyttelse mot gresshoppeangrep og insektmedførte sykdommer. Som et kuriosum kan nevnes at blad av planten brukes i biblioteker og herbarier for å beskytte mot insektskader.
Det er vist, både i folkemedisinen og av moderne vitenskap, at neem kan drive ut innvollsorm og ta livet av hudparasitter, og preparater med urten har lenge vært brukt mot ulike innvollsparasitter, malaria, skabb og hodelus. I en studie av folk med skabb ble 98 % av personene kurert ved å smøre seg inn med et preparat laget av neem og gurkemeie. Siden treet også hjelper til å drepe bakterier og sopp, brukes ekstrakter av neem i noen tannkremer, såper og hudpleieprodukter. Kilde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!