onsdag 20. mars 2013

Norsk kultur; Rosemaling


Rosemaling er en dekorativ, ornamental malestil som var vanlig i flere bondebygder i Norge fra rundt 1740 til 1860,  særlig i Telemark og Hallingdal, men også i  Numedal og Setesdal og i andre dalfører i Vest-Agder, Hordaland, Sogn og Fjordaneog Rogaland. Motivene i rosemalingen er først og fremst frie, svungne blomster  og blader som fyller flatene i sterke og ofte raffinerte fargekombinasjoner. Dekorasjonsformen anses i dag som en del av norsk folkekunst og husflid. Håndverket er fremdeles levende i brukskunstmiljøer i flere bygder.


Den gamle kulturplanten akantus med sine blomsterranker og flikete bladverk hadde gitt inspirasjon til blomsterdekor og treskjæringsmønstre i kirkene og arkitekturen i Europa. Rosemalingen var sterkt påvirket av barokkens svulmende slynger og særlig rokokkoens elegante former og lette blomsterornamenter. Motivene var hovedsakelig blomster, løvverk og kruseduller, men bruk av skrift til navn, datering og sitater var også vanlig. Tidligere forekom det dessuten dyre- og menneskefigurer, trær og hus som en del av ornamentikken.
Dekoren ble påført både interiør, møbler og bruksgjenstander av tre. Det kunne være dører, veggpaneler, bjelker og himlinger, senger, skap, kister, ølboller og -kanner, ferdaskrin, tiner, boller, fat og skjeer som ble malt. Buede linjer, ranker og ornamentalt løv går også igjen i tradisjonell treskurd, bunadsdekor og sølvsmedarbeider. Rosemalte interiører gikk av moten i 1860-åra. En ny giv for rosemalingen kom fra 1900 til 1925. Kilde

Aftenposten 10. mars 2013Illustrasjonen er en detalj fra en kubbestol faren min fikk bestilt fra Nissedal i 1939, og som nå står i huset vårt. I innlegget Kunstige roser med røtter er det et bilde av den!

http://folk.uio.no/schreurs/Rosemaling/hist2-n.html
http://www.northseatrail.org/index.php?/no/content/view/full/1028 
http://www.kulturminnefondet.no/maler/standard.asp?thisId=1329811682Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!