.
Det er i aller siste lita at jeg får prøvd dette i år...
Har plukka 50 skjermer i stort og smått med blomster fra treet og lagt dem i lokket på kaketina av plast (tupperware).
De groveste stilkene ble klipt bort.
Jeg skar opp (kunne godt hatt tynnere skiver) bare 3 sitroner siden de var så store,og tok det som var av sukker i spiskammerset, 1,5 kg hvitt og 0,5 brunt sukker og kokte opp med 2 liter vann. Blanda 25 g sitronsyre i og helte det over blomstene. Jeg turte ikke bruke plastlokket likevel, så det ble en kjele i rustfritt stål.
Jeg har henta flotte, tomme glassflasker med kork fra faren min, og safta skal siles over på dem.
Og Mia, den smaker himmelsk!!!!!
Alle oppskriftene rett under er fra Alt godt, Gunda
Hylleblomstsaft
50 klasar hylleblomster
4 sitronar
2,5 liter vatn
3 kg sukker
75 g sitronsyre (kan bytast ut med vinsyre, sjå på pakken, og smak deg fram)
Legg blomane i eit kar av plast, og slå vatnet over. Skjer sitronane i skiver, og ha dei i karet. La det stå i to dagar. Sil frå blomane og sitronane gjennom eit klede (pass på at det ikkje er vaska med skyllemiddel!), og ha ”safta” over i ei gryte. Kok opp, og saml opp det som kjem til overflata. Sil det gjerne ein gong til. Rør i sukkeret og sitronsyra. Kok opp, og skum av igjen. Smak om det skal meir syre eller sukker til. Hell safta på reine, sterile flasker med ein knivsodd Atamon. Kork flaskene, og oppbevar dei kjølig.
Hylleblomstgelé
1,5 liter ferdig hylleblomstsaft
1 flaske Certo
Kok opp safta. Ha i Certo, og la blandinga fosskoke i eit minutt. Hell geléen på reine, sterile glas. La den stå kaldt nokre dagar. Er geléen ikkje stiv etter to-tre dagar så ikkje gje opp. Berre la den stå, min brukte nærare ei veke på å bli skikkeleg. Bruk geléen til kjøtrettar eller til ein god paté på rista brød.
Hylleblomsteddik
3 dl ferdig hylleblomstsaft
0,5 dl eddikessens
Bland saft og essens. Ferdig! Hell på ei fin flaske, og bruk eddiken til dei finaste salatane dine. Legg gjerne nokre friske blomar på flaska, men då må du bruke den ganske raskt, elles blir det ganske udelikat etter ei stund.
Hylleblomstsorbet
0,3 liter hylleblomstsaft
0,3 liter vatn
Skal av ein sitron
Riv sitronskalet, pass på at du ikkje får med det kvite frå sitronen. Bland safta med vatnet, og ha i sitronskalet. Har du ismaskin så køyrer du den med blandinga i. Har du ikkje, så heller du blandinga i ein metallbolle, og set i frysaren. Ta bollen ut, og rør i den med ein gaffel kvar halvtime til den har blitt stiv. Server saman med ein jordbærsorbet til tynne fine pannekaker eller på toppen av ein brownie.
Og en annen oppskrift
-20 blomsterklaser/skjermer, klipp vekk de groveste stilkene
-20 gr. vinsyre
-500 gr. farin
-500 gr. brunt farin
-1/2 teskje atamonpulver
-1 sitron i skiver
-10-12 dl. kokende vann
La stå i 4-5 dager, rør rundt noen ganger om dagen!
Eller fra Din mat:
Ingredienser:
50 blomsterklaser av svarthyll
3 sitroner
2 l vann
2 kg sukker
25 g sitronsyre
Framgangsmåte:
Legg blomsterklasene i en romslig krukke eller bolle. Skjær sitronene i skiver. Kok opp vannet med sitronskivene og sukkeret. Løs opp sitronsyren i laken, og slå den kokende over blomstene.
La krukken stå tildekket og kjølig i tre dager. Sil saften og fyll den på rene, kalde flasker eller plastbokser som lukkes straks.
Hvis lagerplassen ikke er kjølig, tilsett et kryddermål benzosurt natron i laken før den slås over blomstene, eller løs problemet ved å fryse den ferdige saften i mindre begre.
Skal du drikke saften, må den spes med vann.
Du kan også tilsette en kanelstang eller 1 ss revet frisk ingefær for å få en smaksbrytning på saften.
Hylleblomstene kan byttes ut med andre syrinblomster eller solbærblad.
Serveres som saft til mat, eller som sommerdrink med soda eller hvitvin. Kan også anvendes til sorbet.
Mjødurtsaft: http://huskatten-emelie.blogspot.com/2011/05/haggblomsdricka.html
Lavendelsaft: http://tradgardsflow.blogspot.com/2011/08/time-for-lavender-lemonade.html
og dersom det ikke passer å lave noe nå, er det mulig å vente til høsten og plukke modne bær og lage gele eller syltetøy eller saft eller .....!
http://www.nrk.no/programmer/radio/nitimen/kjerringrad/2194262.html
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/samb_nig.htm
Sist, men ikke minst velsmakende:
50 blomsterklaser av svarthyll
3 sitroner
2 l vann
2kg sukker
25 g sitronsyre
Legg blomsterklasene i en romslig krukke eller bolle. Skjær sitronene i skiver. kok opp vannet med sitronskivene og sukkeret. Løs opp sitronsyra i laken, og slå den kokende over blomstene. La krukka stå tildekker og kjølig i tre dager. sil saften og fyll den på rene, kalde flasker eller plastbokser som lukkes straks.
Hvis klagewrplassen ikke er kjølig, tilsett et kryddermål benzosurt natron i laken før den slås over blomstene, eller løs problemet ved å fryse den efrdige saften i mindre begre. Saften spes med vann før den drikkes.
.
Så spennende da og jeg skulle ønske det gikk an å lukte og smake gjennom bloggen!
SvarSlettNå har min ferie startet, men jeg tar ikke helt bloggfri. Kommer nok noen innlegg i løpet av de neste ukene.. God julimåned til deg!
Så duktig du är. När jag är ute ser jag blommorna, men nej, iår har jag ingen energi till safting.. (Begriper inte att jag alltid är så trött..)men flädersaft är det bästa som finns, supergott! Så många spännande recept du hittade, sorbet, låter frestande :)
SvarSlettJag kom på en blomma till man kan laga saft av. Jag läste förra året om flera som lagade saft av Filipendula, älgört eller brudört eller något sånt heter den väl på norska. Ett ogräs faktiskt. Men jag har inte smakat den.
SvarSlettAs far I can read it with Google translator, I guess, my sister made something like that, too. It tastes very well when cool in the hot summer!!
SvarSlett