torsdag 7. juli 2011

ABC - Scandinavia; Geranium

.


Selv om vi til daglig kaller pelargomium for gernaium, er det storknebbfamilien som med rette kan gjøre krav på navnet, fordi géranios er det greske ordet for trane. Vi finner det igjen i engelsk crane  og tysk Kranich og de store kranene som laster og losser skip, har også sitt navn etter dem fordi de likner traner. På samme måte har perlargonium navn etter storken som på gresk heter pelargós.
Klipp fra boka Levende ord av Johan H Rosbach.

Det må være nøyaktig det samme med tranebær og craneberry, men der kan ikke likheten ha noen betydning?


Geranium er en slekt av 422 ettårige, toårige og flerårige planter som er kjent under navnet cranesbills. De er funnet over tempererte deler av verden og i fjellene i tropene, men mest i den østlige delen av Middelhavsregionen. Den lange, palmeaktig og  flikete bladene har en sirkulær form. Blomstene har fem kronblad og er hvite, rosa, lilla eller blå, ofte med karakteristiske veining. Geranier vokser i all jord så lenge den ikke er altfor fuktig. Formeringen skjer ved semi-modne skudd om sommer, med frø, eller ved deling om høsten eller våren.
Slektensnavnet er avledet fra det greske γέρανος, géranos eller γερανός, geranós, kran. Det engelske navnet "storkenebb" stammer fra utseendet på fruktkapselen til noen av artene. Arter i Geranium slekten har en særegent mekanisme for frøspredning. Denne består av et nebb-lignende arr som spretter opp når frukten er moden og kaster frøene avsted. Fruktkapsel består av fem celler som hver inneholder ett frø, koblet til et arr som sitter midt i blomsten. Det vanlige navnet storkenebb kommer fra formen på arret, som i noen arter er langt og ser ut som stanga på en kran. Mange arter i denne slekten har ikke det lange arret.
Cranesbills blir spist av larvene av enkelte Lepidoptera svermere. Arten Geranium viscosissimum anses å være protocarnivorous, dvs at de fanger eller dreper insekter uten å spise dem.
Kilde: Wikipedia

Ukas ordtak er kinesisk:


Gi noen en fisk, og han blir mett hele dagen. Lær noen å fiske, og han blir mett hele livet.
Og ett jeg er så gla' i: Gammelt vennskap ruster ikke!.

2 kommentarer:

  1. Hvor er der mange planter i Geranium-slægten! Det vidste jeg ikke. Jeg har tidligere undersøgt "kløver" / clover og den slægt har ca. 300 arter - det er mange, men mindre end Geranium.

    At lære at fiske er en god ting :)

    SvarSlett
  2. Pelargonium er en av mine favoritter og jeg har alltid noen i krukker utenfor huset om sommeren.
    I år tenkte jeg å ta dem inn for å prøve å bevare dem til neste sesong. Storkenebb har jeg også noen av, interessant at det finnes så mange forskjellige :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!