tirsdag 19. juli 2011

Sjokoladeblomst


Sjokoladeblomst, Berlandiera lyrata, har en deilig sjokolade duft, spesielt om morgenen. I tillegg er den svært hardfør og tåler noe tørke. Den tiltrekker seg sommerfugler og nyttige insekter. Frøhodene er attraktive i tørka. For maksimal effekt og duft, bør den plantes i grupper langs en gangvei eller uteplass. Også kalt sjokolade tusenfryd, greeneyes, lyren-leaf greeneyes og brosje blomst.
Perennial sommerblomst

.
Høyde: 10 til 20 cm 
Trives i full sol!
Det er ikke sant! Se hvordan den bøyer seg i sola, og strekker seg når den har passert:
Og nå håper jeg blomstene kommer snart!
Les mer: Chocolate Flower | Hage Guides http://www.gardenguides.com/2382-chocolate-flower-seeds-bulbs.html#ixzz1RoH821aM

Planta den i nyinnkjøpt lekker stor, høy, svart krukke fra plantasjen i dag sammen med Duftreseda. Alle ser litt pjuskete ut etter omplantinga. Ikke har jeg heller hatt lyst til å tynne ut blant alle de små plantene! Her får de massevis av lav kveldssol enn så lenge. De vokser seg nok til etter hvert...
Om Duftreseda står det bak på frøposen:
Gammeldags, velkjent og lettdyrket plante. Uanselige blomster, men dufter vidunderlig i milde sommeraftener. Lokker til seg bier og sommerfugler. Så den gjerne i små flekker/pletter på mage steder i haven. Fin i buketter for den gode duftens skyld. Nøysom plante som klarer tørke ganske godt bare den får vann under spiringen.

Berlandiera lyrata Navnet kommer fra Jean-Louis Berlandier (1805-1851), en fransk-sveitsisk lege som samlet planter i det nordlige Mexico og Texas på begynnelsen av 1800-tallet.


Chocolate daisy
Chocolate flower
Lyreleaf greeneyes
Green-Eyed lyre leaf


Jevnlig vanning under den første vekstsesongen for å etablere et dypt, omfattende rotsystem. Fjern blomstenefor å forlenge blomstringen. Beskjær om vinteren for å forynge.

Tørr, sand, steinete, kalkstein jord, veikanter, gressletter med eik og einer, 700-2200 m
Kan tåle ned til minus 12 grader.
Info: http://zipcodezoo.com/Plants/B/Berlandiera_lyrata/

http://www.bakker-norge.com/artikkel/sjokoladekosmos/

josefin  2006 

Kosmosknollen ser ut som en veldig tynn og liten georgineknoll, derfor vil den lett tørke om den tas opp om høsten. Jeg tror det beste er å ha den i potte om sommeren - og så bare la den stå der over vinteren. Uten vanning! Får den vann vil den råtne (slik min gjorde da jeg pottet den om i vår og vannet og stelte og trodde den hadde det så godt.. ). I en passelig stor potte vil jorden avgi nok fuktighet til at den ikke tørker ut - samtidig som det ikke blir for mye. Kilde
Vokser i fuktig, men godt drenert, fruktbar jord i full sol. Ta bort visne blomster og støtt stenglene. Klipp ned om høsten der hvor den kan klare seg vinteren gjennom, eller spa opp knollene og oppbevar dem frostfritt om vinteren, pakk dem i bare litt fuktig torv.
Formering ved knolldeling med undervarme tidlig på våren.

Hvordan dyrke kosmos planter?
Plantes i mager jord med varme, tørre forhold. Fjern kosmosblomsten etter avblomstring. Denne praksisen styrker veksten lenger ned på blomstenstammen og resulterer i en sterkere plante med flere blomster. 
Det er mer enn 20 varianter av kosmos planter, både ettårige og flerårige varianter. To årlige varianter av kosmos planter er primært dyrket  Cosmos bipinnatus kalt meksikansk aster og Cosmos sulphureus, gule kosmos . De er noe kortere og mer kompakte enn de mest brukte meksikanske. En annen interessant art er Cosmos atrosanguineus, sjokolade kosmos. Kilde

Vann regelmessig, men pass på at du ikke over-vanner plantene. Overgjødsling kan føre til planter med færre blomster.

Sjokoladeblomsten er ikke selv fruktbar, så ingen levedyktige frø blir produsert. Den formeres ved deling av knoller eller ved vevkultur. 
Planta krever delvis sol eller full sol, og blomster fra midten til slutten av sommeren. De er frostfølsomme (soner 6-11).
Problemer: Stammekreft, pulveraktig mugg, Rhizoctonia (sopp) / stammeråte, grå mugg og bladlus kan noen ganger føre til problemer.

Berlandiera lyrata, gul sjokoladeblomst:
- Sås jan-apr.
- Blomstrer mai-jul.
- Ettårig.
- Høyde ca 25 cm.

1 kommentar:

  1. Thank you very much
    I was some days out of home,watching your rose bloosom has been a pleasure
    Hugs

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.