Denne oppskriften på russisk julebrød, eller krendel/krendl, gir et kringleformet søtt gjærbrød fylt med tørket frukt. Den kan alternativt drysses med konditorsukker eller drysses med grovt sukker før steking.
Noen krendels er rullet som for en rullekake, deretter kveilet til en rund form uten å forme den til en kringle. Andre er ganske enkelt rullet som en sylinder. Jeg har valgt det!
Ingredienser
Til deigen:
1 (1/4 unse) pakke aktiv tørrgjær
3 ss sukker
3/4 kopp melk (varm)
1/4 kopp mykt smør
1 1/2 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts salt
2 store eggeplommer
3 kopper hvetemel
1/4 kopp smeltet smør
1/2 ts kanel
2 ss sukker
Fruktfyllet:
2 ss smør
2 ss sukker
1/3 kopp svisker (uthulet og hakket)
1/3 kopp tørkede pærer (hakkede)
2/3 kopp tørkede aprikoser (hakket)
1 stort eple (skrelt, kjerneskåret og hakket)
1 kopp søt hvitvin (eller hvit druejuice)
Glasuren:
1 kopp melissukker
2 ts sitronsaft (eller melk)
1/8 ts vaniljeekstrakt (eller mandelekstrakt)
2 til 3 ts vann (varmt)
Jeg var nødt til å tørke pærer selv. Skar en pære i tynne skiver og la skivene side om side på et stekepapir på et rillebrett. Satt det midt i ovnen på 50 grader varmluft med 2 cm åpning på ovnsdøra i 8 timer.
Tenk på …
… å skjære det du skal tørke i like tynne skiver, 3-5 mm. Da får alle biter samme konsistens. For et seigere resultat kan man bruke tykkere skiver.
… at tørketemperaturen er 50 grader for frukt som eple, banan etc. Med høyere temperatur risikerer frukten å få en hard hinne som hindrer at fukten blir sluppet ut.
… å oppbevar frukten på et kjølig, mørkt og tørt sted! Gjerne i en glasskrukke.
… at bær og frukt med stort sukkerinnhold ikke skal tørkes så de blir harde. Bare så mye at det ikke går å klemme saft ut av de. De skal være seige i konsistensen. Det her gjelder søte plommer, epler, pærer og liknende. Blåbær og annet med lavt sukkerinnhold kan man tørke lengre.
Framgangsmåte:
Løs opp gjæren i 3 ss sukker og den varme melken i en stor bolle eller ståmikser.
Tilsett smør, vanilje, salt, eggeplommer og 1 1/2 kopper av melet.
Bytt til deigkroken og elt til den er jevn og elastisk, ca 6 minutter.
Legg alt i en oljet bolle, dekk med oljet plastfolie og la heve til dobbel størrelse.
Kok opp smør, sukker, svisker, pærer, aprikoser, ferskt eple, tørket pære og vin eller juice i en stor kjele.
Reduser varmen og la det småkoke i ca. 30 minutter eller til frukten er mør og blandingen har tyknet som syltetøy, rør av og til. Avkjøl til romtemperatur.
Når deigen har hevet, slå den ned på en lett melet overflate (ganske mye mel, faktisk!), kjevle til et 32 x 10-tommers rektangel.
Pensle med smeltet smør.
Bland sammen kanelsukkeret og dryss over smøret (her gjorde jeg visst en feil, jeg smelta alt sammen....)
Spre avkjølt fruktfyll på deigen innenfor 1 cm av kantene.
Rull sammen fra langsiden siden til en rullekake. Klem sammen åpningen.
Overfør til en bakepapirkledd stekeplate, med "sømsiden" ned.
Form til en kringleform eller en spiral. Dekk til med smurt plastfolie og la heve til nesten doblet, ca 30 minutter.
Forvarm ovnen til 175 grader. Stek brød i 45 minutter.
Jeg skal fryse kaka, gjemme den til juleaften, så glasuren lager jeg rett før...
Mens brødet stekes lager du glasuren ved å blande melis, sitronsaft eller melk, vanilje- eller mandelekstrakt i en liten bolle med nok vann til å lage en jevn, rennende glasur.
Ta krendelen ut av ovnen og la den avkjøles i 10 minutter på rist.
Mens du fortsatt er litt varm, drypp glasur over toppen.
La avkjøles helt før skjæring og servering.
https://www.thespruceeats.com/russian-christmas-bread-krendl-recipe-1137285
https://grannyrobertsonscookbook.com/2015/12/23/traditional-christmas-breads-russia/krendel-1/
https://www.tasteofhome.com/recipes/russian-krendl-bread/
https://www.thespruceeats.com/traditional-christmas-breads-427705
https://no.pinterest.com/pin/284289795206930005/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.