søndag 21. juli 2019

Blomma


Medisinurtehaven min

Sikori, på svensk vägvårda, har skapt et midtpunkt i medisinurtebedet denne sommeren. Jeg var litt usikker på om den ville tåle å bli flytta på, men det ser ikke ut til at den ble skadelidende av det.

Sikori er opprinnelig viltvoksende i Europa, men vokser også i Nord-Afrika og Vest-Asia. Den er ikke vanlig som viltvoksende plante her i landet.


Fra fb, Villblomster

Blomstermedisin
Sikroiblomster er utgangspunktet for middelet CHICORY i Bachs blomstermedisin. Midlet passer for personer som er selvsentrerte, selvmedlidende og herskesyke. Disse personene kan betegnes som egoister som nyter å være sentrum for andres oppmerksomhet. De er svært viljesterke og krevende, men kan også være manipulerende. Personer som kan ha nytte av CHICORY mistrives alene og kan bli syke av selvmedlidenhet hvis de ikke får sin vilje. De kan ha et ”forretningsmessig” forhold til kjærlighet, og gir kjærlighet bare for å få det tilbake. I egne øyne ofrer de seg for familien og sine nærmeste, og blir ofte irriterte hvis de ikke får den oppmerksomheten eller takken de mener de har fortjent. CHICORY kan hjelpe vedkommende til å kunne gi kjærlighet uten tanke på å skulle få noe tilbake. Kilde
Blomstene kan brukes i salater, og av unge skudd kan man lage pickles. Unge røtter kan kokes som en pastinakk og serveres med en saus til. Siden inulin er et karbohydrat som ikke kan fordøyes av mennesker og som derfor passerer rett gjennom fordøyelsessystemet, er sikorirot fin som mat for diabetikere. Fint å kombinere neste ukes utfordring "Vägen" med en deltakelse i BSW!Welcome to join Blogger´s Sunday Walk next Sunday. The "walk" is celebrating nine years in October! But for the first time using InLinkz. My time to make a summary of all BSW-posts is passed.
For those who are unknown to BSW, please read about the challenge below the tab on my blog Vilt og vakkert.
Previous posts you can find under Etiketter/Labels!

More news: There will be a task connected to each walk corresponding to the present season. This task will be announced on Monday in the beginning of the week. BSW Summer 2019 task is to take a macro-photo of a stone! 
Everyone can suggest the task for the next BSW- Autumn, as well.

The picture-icon for the BWS Summer was taken some years ago in Lofoten, Norway.

14 kommentarer:

 1. Sikori låter så vackert jämfört med "vägvårda" på svenska. Det norska namnet passar perfekt till den lilla fina blomman, vilket inte det svenska namnet gör. Har förresten aldrig hört talas om "vägvårda".
  Bilken på salladen är ju så lyckad!

  SvarSlett
 2. For ein nydeleg, men ukjend blomst for meg.
  Spennande verknad på menneske :)
  Neste søndag er eg i Oslo og går kanskje kilometervis mellom Norway Cup baner så eg får prøve å hugse å ta bilder og kople til BSW.
  Ha ei fin ny veke.

  SvarSlett
 3. Den blomman har jag sett men egentligen aldrig vetat vad den heter. Senaste i morse gick jag förbi ett stort bestånd av de fina, blå blommorna och jag undrade vad de heter och nu vet jag. Tack för ett jättefint inlägg!

  SvarSlett
 4. Denne planten kjenner jeg ikke. Men for en vakker lys indigo farge den har! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 5. Fina bilder på vacker blomma! Och nyttig lär den ju vara också.…
  Jag har aldrig hört namnet vägvårda. Kallar den cikoria. Man gjorde visst kaffesurrogat på cikorians rötter när det var ransonering under kriget.

  SvarSlett
 6. Visste inte att den hette så på svenska, för mig har den alltid hetat Cikoria - växer hur mycket som helst på Öland. När man var liten fick man alltid höra att den använts som substitut till kaffe under kriget som Önskar dig en fin vecka!

  SvarSlett
 7. En skir, fin liten blomma som har ett vackrare namn på norska än på svenska! Många i Sverige känner den också som cikoria.
  Ha det gott!

  SvarSlett
 8. Vacker bild av "Längtans Blå Blomma", cikoria, som den kallas i Sverige. Under krigs- och ransoneringsåren rostade man den och använde som kaffeersättning. Lär inte ha smakat något vidare.

  SvarSlett
 9. Jag vill minnas att man gjorde kaffesubstitut av cikoriaroten under nödåren då inte kaffe stod att finna i butikerna. Men jag kan ha fel. Intressant läsning! Jag är redan med i två utmaningar på söndagarna, annars hade jag gärna deltagit.

  SvarSlett
 10. Jag har aldrig hört något annat namn än Cikoria på den här blomman. Det är helt underbart när den växer i stor mängd på ängar på Öland. Har heller aldrig hört talas om att blomman kunde bli medicin. Kaffesurrogat av den var vanligt under kriget.
  Ingrid

  SvarSlett
 11. Vackra bilder av cikorian och något annat namn har jag inte hört. Vet att växten användes för att göra surrogatkaffe under andra världskriget både i Sverige och Norge. Inte gott.
  Intressant med temat och jag ska försöka få till något.
  Ha det gott!

  SvarSlett
 12. Helt nydelig farge på Sikoriblomsten, lengselblå;
  Jeg kjenner til den fra fortellinger om 2:e verdenskrigen da det ble kokt kaffe på röttene. Cikoria har jeg hört den kalles på svensk. Vägvårda går ann hvis jeg tenker litt toveis da den kunne bli brukt som medisin, en väg att vårda - en vei å pleie mot disse adferder du nevner :-)
  Fint inlegg på tema!
  :-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.