torsdag 13. juni 2019

Dyrking av urter, myske og bjørnerot


Fra haven


Myske trives godt i skygge og kan gi fint bunndekke der lite annet vil gro. Finnes i gamle hager. Myske ble samlet inn og tørket på grunn av sin kraftige og behagelige lukt. Tørket ble den lagt i klesskapene for å holde møll borte, og for å gi tøyet en sommerlig duft. De overjordiske delene av planten brukes mest i urtemedisin, og den er brukt til å smaksette hvitvin til ”maitrank” i Tyskland.

Bjørnerot er innført som pryd- og medisinplante og kom trolig til landet med munker på 1200-tallet. Den kommer tidlig, og regnes nå mest som pyntegrønt. Enkelte steder har den spredt seg fra hager og naturalisert seg, særlig på Vestlandet. Friske, nyplukkete blad gir god, karriaktig smak til salater, omeletter og fiskeretter. Røttene kan brukes som grønnsak.
Bjørnerot vokser på nabogården i Lia.
Den var ikke kommet opp da jeg var der i pinsa, såvidt jeg kunne se! Bildet tas ved neste mulighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.