tirsdag 23. oktober 2018

Tannfeén



Jeg kan ikke huske at verken jeg eller sønnene mine hadde kjennskap til tannfeén, men at den felte tanna forvandla seg til en mynt, var vi likevel sikre på. I går felte det eldste barnebarnet mitt sin første tann - og det må vises oppmerksomhet.
Jeg var nødt til å forhøre meg om hva en tann nå for tida er verdt. Svaret var alt fra en tier og oppover, men i disse tider med kort og vipps er det ingen mynt i lommeboka mi. For meg er det kun bli klingende mynt som gjelder i slike tilfeller. En kollega steppa hjelpende til, og en fortann nede ble verdsatt til 10 kr. Fortenner oppe får få en høyere pris... når den tid kommer!
I norrøn tid var tannfeen en gave som barn fikk når den første tanna  deres kom til syne.
Håkon Jarl og trellen Tormod Kark ble født den samme natta. Det ble derfor et uløselig bånd mellom de to, og da Håkon Jarl fikk den første tanna sin, fikk han Tormod Kark i tannfé.
Siden tidlig på 1900-tallet har tannfe vært en betegnelse på en fe eller alv som dukker opp hos barn som mister melketenner. Det sies at dersom barnet legger tanna i et glass vann, tar tannfeen med seg tanna og legger igjen penger. Kilde
Nytt, brukt eggeglass ble kjøpt inn fra butikken til Blåkors på vei hjem fra jobb, og mynten fikk sin rette plass under vann, alt plassert på badet ved vasken for å overraske før tannpuss i kveld.

1 kommentar:

  1. Veldig artig. Men synes det meste blir overpriset nå, fra tenner til konfirmasjonsgaver. Vi må lære barna begrensning. 10 kr. var fint! Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.