torsdag 18. oktober 2018

Pakhlavan Mahmud Mausoleum, Khiva




En vakker smaragdgrønn kuppel toppet med et stort messingspir markerer Mausoleet til Pakhlavan Mahmoud - det hellige stedet i Khiva. Det er helligdommen til Khivas skytshelgen, Pakhlavan Mahmud, som var en anerkjent hattemaker og en berømt dikter i Khiva, og gravstedet til Khiva Khans. 
Komplekset består i dag av en kuppelhytte (khanqah), gårdsplass, portpaviljong (darvaza khana) langs nord-sør-aksen, en sommer moske, Quran leserom (qori khana), kjøkken og andre mindre rom.
Interiøret i Pakhlavan Mahmuds mausoleum viser en rekke arbeider av Khivas berømte treskjærere, keramisk malte dekorasjoner og håndverk tradisjoner i metall og intarsia. Alle  hovedrommene ble dekorert med malte majolica fliser i 1825 av herskeren Allah Kuli Khan. Tresøylene er utsøkt skåret ut og innlagt med kobber og elfenben. Det lattiserte messinggitteret på Muhammad Rahim Khans gravstein er spesielt bemerkelsesverdig.



1 kommentar:

  1. Hei!
    Har studert de siste innleggene dine. Der var det mye vakkert å se på både i arkitektur og håndverkstradisjoner. Også mye spennende mat, det er jo av og til den ser lik ut som norsk mat også smaker det totalt ulikt. Fine bilder!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.